Hvordan kunne vi som kirke bidra til en dugnad for den verdensvide kirke når koronapandemien rammet? Svaret ble «Sammen som kirke i hele verden» og felles innsats fra 185 menigheter.Gjennom nettverket SMM (Samarbeid menighet og misjon) ble det organisert støtte til søsterkirker verden over i aksjonsperioden fra pinse til sankthans. Her fokuserte hver enkelt menighet på koronasituasjonen der de allerede er engasjert gjennom ulike lokale misjonsprosjekt.
Overveldende respons
- Det ble en hektisk forsommer for de som engasjerte seg i aksjonen. På kort tid stablet menighetene på beina en Facebook- og Vipps-aksjon til sitt prosjekt. Men kreativiteten overgikk forventningene. Menigheter arrangerte gateløp og digitale basarer. Barn lot seg engasjere for den verdensvide kirke og en prest tatoverte et koptisk kors på armen i solidaritet med kristne i Egypt, forteller Rune Rasmussen, spesialprest og ansatt ved bispedømmekontoret i Agder og Telemark.
Menigheter vil hjelpe
Knut Hallen er daglig leder i SMM og fikk gode tilbakemeldinger fra menighetene.
- Her rørte vi ved et ønske i menighetene om å se utover seg selv i en svært krevende situasjon for kirker verden over. Kirken i Norge har kanskje et av verdens beste apparat til å møte en slik situasjon. Mange andre steder i verden har kirkene en diakonal oppgave i samfunnet som krever en kjempeinnsats når krisen rammer. Samtidig er tilgangen på ressurser svært begrenset i forhold til de oppgavene koronapandemien har skapt. Det var nettopp dette aksjonen ville fokusere på og motivere kirker i Norge til å ta på alvor, sier Hallen.
Overveldende resultat
Til sammen 185 menigheter ble med i aksjonen som ble iverksatt i rekordfart. Når nå aksjonen er avsluttet og de økonomiske resultatene kommer, er det begeistring hos både Hallen, Rasmussen og Ivar Sandnes og Tore Gullaksen som også jobber på bispedømmekontoret i Agder og Telemark. Disse fire har vært aksjonsledelsen i spontanaksjonen.
- Per 11. september har vi fått sluttrapport fra nærmere 100 av de 185 menighetene som har deltatt. Tilsammen har vi fått inn så langt kr. 1 650.000,- Fortsatt venter vi på rapport fra de resterende menighetene som har vært med i aksjonen slik at vi regner med å nå nærmere 2,5 millioner kroner, uttaler kvartetten.
SMM - 25 år som redskap for misjon
Det er nå vel 25 år siden Samarbeid menighet og misjon ble opprettet. Også på denne måten ble aksjonen en markering. Det internasjonale engasjementet er i dag tydelig ved at over 80 prosent av menighetene i Den norske kirke er engasjert i et misjonsprosjekt via en av SMM-organisasjonene.
Sammen med Kirkens Nødhjelps arbeid med internasjonal diakoni utgjør misjonsorganisasjonene i kirken de to viktigste kanalene for menighetenes globale engasjement. Også på denne måten ble «Sammen som kirke i hele verden» et utrykk for at kirken selv ved sine menigheter tok i et tak for den verdensvide kirke.
- At en lokal menighet har et internasjonalt misjonsprosjekt utrykker nettopp dette: at dypt i en menighets selvforståelse ligger ønske om å bringe evangeliet videre i ord og handling. Her er kirken helt avhengig at gode misjonsorganisasjoner som faglig forvalter midlene og samarbeider for å styrke og videreutvikle kirker lokalt over hele verden, avslutter Knut Hallen.
En fortsettelse?
Aksjonsgruppen som har stått bak aksjonen ber i disse dager både SMM-rådet og bispedømmene om å være med å vurdere om en aksjon «Sammen som kirke i hele verden» bør bli en årlig aksjon knyttet opp mot den enkelte menighets misjonsprosjekt. Slik kan vi både styrke den enkelte menighets prosjekt og stå sammen som kirke i solidaritet, forbønn og givertjeneste for våre søsterkirker verden over.
Webinar
24. september kl. 09 arrangerer Kirkerådet webinaret «Sammen som kirke i hele verden». Her vil blant andre partnere i Brasil og Madagaskar fortelle hvordan situasjonen er hos dem nå.