– Denne helgen er en tid for å minnes dem som har gått bort, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
– Kirken er et sted vi kan komme med hele følelsesspekteret, fra den svarteste sorg til den yreste glede, med det kompliserte og ugreie. Denne helgen er det tid for å minnes, med rom for sorg, savn, latter og sinne.
Den norske kirke markerer allehelgen over hele landet. I ulike minnemarkeringer samles mennesker i takknemlighet for livet som har vært – og i fellesskap i sorg og i savn. Det markeres blant annet med minnegudstjenester, konserter og åpne kirker som legger til rette for samtale og for lystenning.
De siste årene har mer enn 4 av 5 menigheter hatt allehelgensgudstjenester. Mange steder er det tradisjon for å lese opp navnene og minnes dem som har gått bort det siste året.
Minnemarkeringer for de døde er blant de eldste kristne skikkene. Tidligere var det martyrene, de som ble drept for sin kristne tro, som ble minnet. Senere oppsto behovet for en minnedag for alle de navnløse kristne som døde. Dette ble allehelgensdag.
– Allehelgen er å samles og minnes i takknemlighet for alt som har vært av levde liv og fellesskap med dem vi har mistet. Vi ber også om Guds hjelp i sorgen og savnet etter våre kjære, avslutter Raaum.