Plutselig er Assad-regimet raknet, og diktatoren har rømt til Moskva. Det finnes endelig frihetsfølelse og optimisme i Syria nå, i alle fall blant mange.
– For hvordan vil nye ledere med islamistisk bakgrunn skape et nytt Syria hvor alle etniske og religiøse grupper kjenner seg ivaretatt? Tenn gjerne lys i kirkene og be spesielt for syrere i Norge og for framtida i hjemlandet deres nå, oppfordrer Einar Tjelle, internasjonal direktør i Den norske kirke.
Håpefull optimisme
Det er syriske flyktninger i mange lokalsamfunn i Norge, og mange vennskap er etablert også i menigheter. Det fortelles om både glede og usikkerhet. Hva vil den nye framtida bringe? Det er en tilbakeholdenhet med å slippe gleden helt løs.
Wajdi er en av syrerne bosatt i Norge, dette er hva han tenker om det som skjer nå:
– Det er vanskelig å gi et klart svar nå, på hva framtida vil bringe, men jeg vil si at Syria alltid har vært et harmonisk samfunn med en rik miks av kulturer og folkeslag. Slik har det vært i tusenvis av år. Jeg tror ikke denne balansen vil endre seg. Et fritt Syria er et land hvor enhver etnisk og religiøs gruppe blir ivaretatt, og verdigheten til hvert individ opprettholdes.
Wajdi har et håp for seg og familien i framtida.
– Vi håper på fred, stabilitet og en trygg framtid for alle som bor i Syria, uansett bakgrunn. Vi er alle barn av dette landet, og vi har alle det samme håpet om en lys framtid, sier Wajdi.
Enorme utfordringer
Internasjonal direktør Einar Tjelle besøkte Syria i fjor, og han er forsiktig optimist.
– Det som skjer nå, er en stor mulighet for Syria. Usikkerheten som råder gjør at dette ikke er tida for snarlig retur for syriske flyktninger. Men tunge sanksjoner må avløses av en gjenoppbyggingsplan fra det internasjonale samfunnet, slik at håp kan bli reelt i framtidas Syria. Derfor er det viktig å be for folk og kirker nå, dette kan vi alle ta del i. Gjennom Kirkens Nødhjelp kan vi alle være med å bidra konkret til håp i juletida, avslutter Tjelle.