– Konsekvensene av voldelige angrep er enorme, og skader så mange mennesker for så lang tid. Det kjennes særlig vesentlig å få fram gode anbefalinger for hvordan dette kan unngås.
Det sier biskop i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg som har vært medlem i Ekstremismekommisjonen.
– Gjennom kommisjonens rapport, blir det tydelig at tros- og livssynssamfunn har en byggende funksjon ved å være med å skape fellesskap og mening for landets borgere.
Sivilsamfunnet må forebygge radikalisering og ekstremisme
Kommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i 2022 for å fremme anbefalinger som kan forbedre landets evne til å forebygge radikalisering og fremvekst av ekstremisme. De leverte sin rapport til regjeringen i dag, 1. mars.
Kommisjonen foreslår blant annet bedre organisering og mer forpliktende samarbeid mellom ulike aktører, kunnskaps- og kompetanseløft i det forebyggende arbeidet og bedre ivaretakelse av og medvirkningsmuligheter for trusselutsatte grupper. I tillegg peker de på behovet for styrket oppslutning om demokrati og menneskerettigheter.
– Våre anbefalinger løfter fram sivilsamfunnet, inkludert tros- og livssynssamfunn, som vesentlige samarbeidsaktører, som i større grad må involveres i det forebyggende arbeidet mot radikalisering og ekstremisme, sier Alvsvåg.
Kommisjonen etterspør det lenge lovede kurset for ledere i trossamfunn i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme.
Tros- og livssynssamfunn er viktige
Biskopen forteller at kommisjonen understreker tros- og livssynsamfunn er viktige fordi de gir fellesskap og mening.
– Vi er også forventet å bidra med kunnskap og kompetanse om sunn religion og religiøs praksis når det er religiøs ideologi som blir ekstrem og farlig.
I tillegg bemerker Alvsvåg at kommisjonen anbefaler en statlig finansiert tilskuddsordning til å utøve tros- og livssynsarbeid i fengsler.
– Dette vil kunne styrke de innsattes mulighet til å motta åndelig og eksistensiell omsorg. Fengselsprestene er løftet fram som en kompetanseressurs i dette.