Fagdirektør og professor Harald Askeland leder utvalget, og er spent på oppgavene som ligger foran det:
– Dette er en ypperlig anledning til å undersøke nærmere hva folkevalgtrollen innebærer: Hvordan er samvirket mellom folkevalgte og embetslinjen, og hvordan opplever de folkevalgte sin rolle opp mot administrasjonene? Det er grunn til å anta at svarene varierer mye, kanskje spesielt i menighetene. Jeg håper vårt arbeid kan bidra få økt klarhet i hva rollen som folkevalgt innebærer, at vi kan bidra til å styrke den, og slik styrke demokratiet i Den norske kirke. Særlig spennende er det at vi skal identifisere demokratiets grunnlag som kirkelig styringsform, som er et helt grunnleggende spørsmål i vår selvforståelse som demokratisk kirke, uttaler Askeland.
Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, hilste utvalget og overleverte mandatet på utvalgets første møte. Hun pekte på at kirken ofte har jobbet med valgordninger og regelverk, men at det sjeldent har blitt jobbet mer systematisk med rollen som folkevalgt.
– Det er tolv år siden demokratireformen i kirken ble vedtatt. Nå vil vi fortsette demokratiseringen av kirken, og en viktig del av det er å se på folkevalgtrollen. Den norske kirke ledes gjennom modellen embete og råd, så demokratiet er en grunnleggende del av ledelsen av vår kirke. Kirkemøtet har nå overtatt oppgavene som før lå til regjering og storting. I desember 2020 var det 100 år siden menighetsrådene kom til, og det er et godt bakteppe for en skikkelig gjennomgang av det kirkelige demokratiet – og da særlig se på innholdssiden: rollen som folkevalgt, forteller Raaum.
Kirkerådslederen pekte på at det kan være krevende å være folkevalgt om en ikke forstår egen rolle.
– Å sitte i et råd og føle at en ikke har noe å si, eller at en ikke forstår sakene som blir behandlet, gir en følelse av maktesløshet. Vi trenger å utruste våre folkevalgte med kompetanse og selvtillit for den viktige oppgaven de fyller i kirken, og jeg ser frem til å lese utvalgets drøftinger og konklusjoner.
Utvalgets leder var fornøyd etter oppstartsmøtet:
– Etter første møte er jeg svært optimistisk på utvalgets vegne. Det er et kompetent og reflektert utvalg med stor bredde blant medlemmene, og på tross av digitale begrensninger er vi godt i gang med å identifisere de viktigste spørsmålene, avslutter Askeland.