– Det gir en dyp mening i vår tid å fortsette vår gode relasjon med Den brasiliansk-lutherske kirken (IECLB), sa preses Olav Fykse Tveit i møtet med de brasilianske kirkelederne.
– Vår felles tro på Den hellige ånd kopler kirken til hele verden; én kirke, én menneskehet, én klode. For Gud ga oss ikke en ånd som gjør motløs; vi fikk Ånden som gir kraft, kjærlighet og visdom (2.Tim.1,7), i en kontekst som har vært preget av barske utfordringer med pandemi, særlig i Brasil, fortsatte Fykse Tveit.
– Vi signerer et levende vitnesbyrd, en solidaritet oss imellom, mer enn en avtale, sa Silvia Gentz, lederen for Den brasiliansk-lutherske kirken.
– Vi lever i en smerte på grunn av klimaendringer, pandemi, økende polarisering og hatprat i sosiale medier. Da er det å rope ut sitt kyrie sammen, og be for enhet og for alt liv, viktig fremholdt hun.
- Se avtalen i lenke under, Communion in Faith, Life and Witness
Søsterkirke i Brasil
Samarbeidsavtalen med The Evangelical Church of the Lutheran Confession in Brazil (IECLB) ble først undertegnet i 2003. Olav Fykse Tveit var for øvrig med også da dette skjedde i Winnipeg, Canada, under Det lutherske verdensforbunds generalforsamling det året. Relasjonen til IECLB har vokst fram gjennom Det lutherske verdensforbund, Det Norske Misjonsselskaps misjonsvirksomhet fra 70-tallet, men også gjennom relasjoner med Kirkens Nødhjelp, Diakonhjemmet, Misjonsalliansen, Sjømannskirken og andre. Språkbarrieren vanskeliggjør kontakten for mange, samtidig som impulsene har vært og er mange, begge veier.
Tidligere kirkerådsdirektør og Stavangerbiskop Erling Pettersen arbeidet i mange år i en menighet i IECLB, og var blant flere som tok lærdom og engasjement fra brasiliansk kirkeliv med tilbake til Norge. I dag teller kirken ca 630.000 medlemmer, men har i tillegg flere hundre tusen tilhørige. Om to år feirer IECLB 200 år med luthersk nærvær i Brasil.
Samarbeid
Den norske kirke har gjennom mange år fått mange viktige impulser fra brasiliansk kirkeliv, både gjennom teologi og salmer. Les for eksempel mer om dette her i lenke under; Kyrie fra Brasil.
I pandemien har Den norske kirke støttet et diakonalt tiltak på matsikkerhet til sårbare grupper gjennom IECLB. Noe samarbeid går gjennom NMS og Misjonsalliansen, annet gjennom teologiske fakulteter. Det er også et samarbeid om miljø og regnskogsbevaring gjennom Det interreligiøse regnskogsinitiativet (se lenke under) som startet i Oslo i 2017. Mange i IECLB og urfolksgrupper i og utenfor kirken er svært opptatt av slikt miljøsamarbeid.
Språkbarrieren kan selvsagt være en hindring for direkte kontakt mellom menigheter i Den norske kirke og Den brasilianske søsterkirken vår. Ta gjerne kontakt om dette kan være aktuelt i din menighet.