Teologidagene - "Hva er forsoning?"

Velkommen til Teologidagene 2024, 14. og 15. mars på MF Vitenskapelig høyskole. Denne gangen er tema "Hva er forsoning?".

Teologidagene 2024 reiser spørsmålet: Hva er forsoning? Foto: Bispemøtet/HFØ

Hva er forsoning?

«Ved ham ville Gud forsone alt med seg selv» skriver Paulus om Kristus. Forsoning er et av de store ordene vi møter i teologien, kirken og samfunnet. Det har betydd ulike ting i ulike sammenhenger og til ulike tider. Hva betyr forsoning historisk og i dag – i enkeltmenneskers liv, i kirkelig sammenheng, i politikken, i møte med urett? Velkommen til to dager i Oslo med samtaler og diskusjoner om forsoning.

 

Pris:
Deltakeravgiften for Teologidagene 2024 er kr 700,-. Halv pris for studenter. Deltakeravgift inkluderer lunsj begge dager. Øvrige måltider og losji må den enkelte ta ansvar for.

Sted: 
MF Vitenskapelig høyskole, Gydas vei 4, Oslo. 

Påmelding:
Frist for påmelding var 1. mars. Dersom man ønsker å delta kan man ta kontakt med Helge Nylenna hn534@kirken.no.

Ansatte i bispedømmene må klarere deltakelse med arbeidsgiver. Påmeldinger (for alle) skjer ved å registrere seg gjennom påmeldingsløsningen nederst på siden.

Seminarer:
Ved påmelding velger dere seminar. Velg to seminarer i prioritert rekkefølge, så garanterer vi at dere får plass på ett av dem.

Strømming:

Plenumssesjonene vil bli strømmet. 

Lenke til plenumsesjoner torsdag 14. mars: https://www.youtube.com/watch?v=ydNz4B_1fFc

Lenke til plenumssesjoner fredag 15. mars: https://www.youtube.com/watch?v=2kCz7ZiKXvU

PROGRAM

Torsdag 14. mars

0900: Registrering og kaffe

0930: Morgenbønn

1000-1015: Velkommen ved MF-rektor og preses i Bispemøtet.

1015-1200: Åpningsforedrag: Forsoning og vold. Finnes det ikke-voldelig forsoningsteologi?
Prof. em. Paul Leer Salvesen (Universitetet i Agder). Etterfulgt av responser fra Lena Lindgren, kommentator i Morgenbladet, og prof. Jan-Olav Henriksen (MF). William Skolt Grosås (NLA) er ordstyrer.

1200-1300: Lunsj

1300-1430: Parallelle seminarer.
Se egen liste lenger ned. Seminar velges ved påmelding

1430-1500: Pause, kaffe og bolle

1500-1630: Panel: Forsoning og påskens tekster.
Påskens prekentekster fører oss inn i kirkens og forkynnelsens største tema. Hvilke horisonter kan disse tekstene åpne hos mennesker som hører dem i dag? Til å veilede oss i lesningen har vi fått med oss tre erfarne bibellesere: Prof em. Halvor Moxnes (TF), prof. Anne Rebecca Solevåg (VID) og førsteamanuensis (MF), Ingunn Aadland. Marianne Bjelland Kartzow (TF) og Inge Westly (MF) er  ordstyrere. 

Middag. De påmeldte ordner middag selv.

1900: Gudstjeneste i Tøyenkirken. Preken ved biskop Herborg Finnset. Adresse: Herslebsgate 43, Oslo.

 

Fredag 15. mars

0830: Morgenbønn og kaffe

0900-1030: Foredrag: “Jag längtar efter att ställa om.” Ekologiska perspektiv på försoning.
Prof. Petra Carlsson (Enskilda högskolan Stockholm). Etterfulgt av responser fra prest og forfatter Sindre Skeie og postdoktor Simone Kotva (TF). Inge Westly (MF) leder samtalen.

1030-1100: Pause

1100-1230: Panel: Kirke og teologi i kjølvannet av Sannhets- og forsoningskommisjonen.
Arbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen har avstedkommet en debatt om kirke og teologi som premissleverandører for fornorskningen av samer og kvener. Den norske kirke er utfordret til å gjøre opp status om sin rolle i fornorskningsprosessen. Førsteamanuensis Tore Johnsen (VID), førsteamanuensis Lovisa Sjöberg (Samisk høgskole), stiftsdirektør i Nord-Hålogaland Anne Skoglund, fagsjef i Presteforeningen Per Kristian Aschim, sokneprest i lulesamisk område, Rolf Steffensen, og Bispemøtets preses Olav Fykse Tveit innleder og samtaler om teologiske og samfunnspolitiske sider ved forsoningsarbeidet. Bernd Krupka (VID) leder samtalen.

1230-1330: Lunsj

1330-1455: Panel: Når forsoning ikke er mulig.
Det finnes relasjoner og situasjoner der forsoning ikke synes mulig. Hva da? Hvordan påvirker de brutte relasjoners realitet forkynnelse og sjelesorg, ritualer og teologiske tenkning? Innledninger ved prof. em. Tormod Kleiven (VID), førsteamanuensis Merete Thomassen (TF) og sokneprest Sjur Isaksen. Anne Beate Tjentland (Presteforeningen) leder samtalen.

1455-1500: Avslutning.

 

Seminarer torsdag kl. 13.00 - 14.30

Hvorfor dør/døde Jesus på korset?
I dette seminaret utfordres teologiske ressurspersoner til å reflektere rundt Jesu død og hvilken rolle den spiller og har spilt. Vi spør: Hvorfor dør/døde Jesus? På hvilke måter er Jesu død knyttet til forsoning? Hvem eller hva forsones eller ble forsont, med hvem eller hva? Etter innledningene blir det tid til samtale og diskusjon. Innledninger ved førsteamanuensis Eir Ihlang-Berg (VID), postdoktor Simone Kotva (TF) og professor Asle Eikrem (MF). Professor Marianne Bjelland Kartzow (TF) er ordstyrer og ønsker velkommen på vegne av programkomiteen. .

Den norske kirke og jødene
Utvalget for Den norske kirkes selvforståelse i møte med jødedom og jøder legger snart fram sin rapport. Hvordan håndterer kirken sin antijødiske arv, er et av spørsmålene utvalget har jobbet med. Innledninger ved utvalgsleder og sokneprest Endre Fyllingsnes og utvalgsnestleder og professor Anne Hege Grung (TF). Etter innledningene blir det tid til samtale og diskusjon. Steinar Ims, Mellomkirkelig råd, leder samtalen og Gjøa Kristine Aanderaa (TeoLOgene) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen.  

Forsoning etter krigen: Kirken og NS-medlemmene.
Seminar med Sjur Isaksen, sokneprest i Uranienborg og forfatter av boka Ulykkelig fred. I frigjøringens skygger (2020). Etter andre verdenskrig var Norge et splittet folk, med en betydelig minoritet som hadde stått på feil siden under okkupasjonen. Seminaret vil på en kritisk måte tematisere kirkens rolle i forsoningsarbeidet. Ble kirken stående for trygt i «de seirendes krets»? Anne Beate Tjentland (Presteforeningen) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen. 

Soning og forsoning i fengselet
Hvordan kan begrepene soning og forsoning forstås sett fra innsiden av murene? I hvilken grad er soning og forsoning tema? Fengselsprest Elisabet Kjetilstad deler erfaringer og refleksjoner, og inviterer til samtale med en kvinne som soner i Bredtveit fengsel. Helge Nylenna (Bispemøtet) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen.   

Krig og fred og forsoning – fokus på Ukraina og Gaza
Dekan ved VID, Vebjørn Horsfjord, innleder om krigen i Ukraina og hvordan denne påvirker internasjonal og europeisk økumenikk. Internasjonal direktør i Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, innleder om krigen på Gaza og religionens betyning i konflikten. Sammen samtalerde om kirkenes rolle i forsoningsabreid under og etter militære konflikter. Bernd Krupka (VID) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen. 

Når synd blir skam og skam blir synd
Førsteamanuensis Kristin Graff-Kallevåg (MF) og professor Tone Stangeland Kaufman (MF) presenterer sin empiriske studie av hvordan ungdom i Den norske kirke reflekterer over temaene synd og skam i tilknytning til deres eksistensielle dilemmaer. Teori om sekularitet brukes for å diskutere hvordan ungdommenes teologisering om synd og skam kan forstås i lys av det Charles Taylor kaller "autentisitetens tidsalder". Inge Westly (MF) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen. 

Traumer og forsoning
Universitetslektor Elisa Stokka (MF) deler i dette seminaret noen av sine erfaringer fra arbeidet med traumer og traumeteori. Traumer og forsoning kan være motsetningsfylt, og forsoning kan aldri tvinges på mennesker eller kreves. Forsoning kan skje som en følge av langvarige prosesser med bearbeiding av traumer. Marita Solberg Bjerke (Bispemøtet) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen.

Det personlige skriftemålet
Hvordan gikk det til at skriftemålet ble utrydningstruet i de lutherske kirkene? Hva skal til for at praksisen skal gjenoppstå? Og hvordan blir man en god skrifteprest? I dette seminaret, ledet av Stian Kilde Aarebrot, prest i Areopagos, og biskop em. Halvor Nordhaug, dykker vi inn i skriftemålets historie, praksis og utforsker dets betydning til åndelig vekst og forsoning i dagens samfunn. William Skolt Grosås (NLA) ønsker velkommen på vegne av programkomiteen. 

Kontaktinformasjon for Bispemøtet

Besøksadresse:
Kirkens Hus, Rådhusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:
Mandag-fredag
kl. 08.30-15.30 (15.00)

Postadresse:
Bispemøtet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

E-post: bispemotet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Telefontider:
Mandag-fredag
kl. 09.00-15.00

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"