1. Formålet med utredningen er å bidra til å identifisere demokratiets grunnlag som styringsform i kirken og vurdere tiltak som kan styrke rollen som folkevalgt i Den norske kirke innenfor dagens gjeldende ordninger.
Utredningen skal legge til grunn samvirkeprinsippet mellom prestetjenesten og valgte rådsmedlemmer og gjeldende regelverk.
Utvalget bes særskilt om å vurdere følgende:
- Om det er behov for å klargjøre forholdet mellom folkevalgte og administrasjonen på alle nivåer i Den norske kirke, lokalt, regionalt og nasjonalt. Utvalget skal særlig vurdere tiltak som kan bidra til at rådsorganene kan styrkes slik at de kan løse de oppgaver som er gitt i kirkeordningen
- Om det er behov for å styrke folkevalgtes rolle der menighetsrådet ikke har en administrasjon.
- Hvordan ulike gruppers representasjon i rådene på menighetsråds-, fellesråds-, bispedømmeråds- og nasjonalt nivå påvirker folkevalgtrollen (leke listevalgte, leke valgt fra nominasjonskomiteens liste, prest, lek kirkelig tilsatt, døves representant, samisk representant).
2. Følgende forhold faller utenfor mandatet:
- Utvalget skal ikke vurdere de spørsmål som blir vurdert av hovedutvalget for kirkelig organisering, inkludert valgordninger.
- Utvalget skal ikke vurdere de spørsmål som etter planen blir behandlet av Kirkemøtet i 2021 og 2022 knyttet til spørsmål om kirkelige valg eller støtte til nomineringsgrupper.
3. Kirkerådets direktør får fullmakt til å oppnevne utvalgets medlemmer.
4. Utvalget skal legge frem sin utredning innen 27. januar 2022.