Som kirke i et av verdens rikeste land er vi utfordret av det internasjonale kirkefellesskapet til å arbeide med rettferdighet og menneskerettigheter i et globalt perspektiv. Dette gjelder utfordringer knyttet til internasjonal handel, illegitim gjeld, krig, fred og forsoning, den teknologiske utviklingen, globaliseringen etc. Men også utfordringen som gjelder vårt eget forbruk og vår livsstil.
Bispemøtet satte "Forbrukersamfunnet som etisk utfordring" på sakslisten allerede i 1992. Kirkemøtet fulgte opp 1996 med "Forbruk og rettferd" - en sak som satte i gang en prosess med fokus på etisk handel (Fairtrade/Max Havelaar), urbefolkningsspørsmål, gjeldssanering, klimaspørsmål, miljø-og ressursbevissthet. Mange lokale menigheter og organisasjoner har fulgt opp initiativene som for eksempel "Grønn menighet" og med miljøfyrtårn-sertifisering.
På gudstjeneste- og det liturgiske feltet er det utviklet materiell som kaller til engasjement om rikdommens og fattigdommens realiteter (Nord/sør-søndag og Freds- og menneskerettighetssøndag). Og i trosopplæringen så vel som på det diakonale området er undervisningsmateriell, kurs og programmer som bidrar til engasjement for global rettferdighet og dermed til virkeliggjørelse av den bibelske visjonen om "rettferd for alle".
En invitasjon til fredens og rettferdighetens pilegrimsvandring, - fra Kirkenes verdensråd.