Den norske kirke har lang erfaring med seremonier gjennom livet, både i sorg og glede. Særlig er det en sterk tradisjon i Norge for å markere dødsfall med begravelse i kirken.
Det mest vanlige i Norge er å velge begravelse i kirken når man skal ta et siste farvel med noen som er død. Av alle gravferder som gjennomføres i landet, er ni av ti av dem kirkelige seremonier.
I dagligtalen brukes begrepet begravelse om både begravelse og bisettelse, og i kirken er det liten forskjell på de to seremoniene. Etter en bisettelse blir avdøde kremert et annet sted, mens etter en begravelse blir kisten med avdøde lagt i jorden.
Kirken har rom for deg
Enten du er ansvarlig for en begravelse, eller ønsker å delta i en: Alle er velkommen i en kirkelig begravelse. Vi stiller ingen krav til hvem du er, hva du tror på eller hvilke verdier du har.
Over hele landet
Over hele landet finnes det vakre kirkerom og kapell der Den norske kirke gjennomfører begravelser. Begravelse i Den norske kirke er personlig – uansett. Her er det rom for dine følelser og tanker.
Kjærligheten er sterkere enn døden
Rammen for en kirkelig begravelse er troen på at kjærligheten er sterkere enn døden. I Bibelen er det fortellinger om menneskelig livserfaring, i glede og i sorg, og det er filosofiske tekster som rommer livets mangfold. Selv om tekstene kan være flere tusen år gamle, er de fortsatt aktuelle for oss i vår tid, og vi kan finne håp og trøst.
Bibelen beskriver også Guds kjærlighet, og forteller om håpet om en ny og bedre verden. Dette gir begravelsesseremonien en retning som går ut over tid og rom. Les mer om troen på oppstandelsen nederst på siden.
Alltid personlig seremoni
En begravelsesseremoni i kirken uttrykker takknemlighet for den avdøde, og gir håp og trøst til deg som skal leve videre. I seremoniens minnedel fortelles ulike historier og minner fra livet som har vært.
Begravelse i kirken er en personlig seremoni. I tillegg til dette, finnes det mange måter å sette sitt eget preg på seremonien, for eksempel ved å velge tekster og sanger. Les mer om hvordan du kan skape en personlig seremoni.
Kirkens ansatte gir hjelp og støtte
Velger du en seremoni i kirken kan du få hjelp og støtte både før, under og etter selve begravelsen.
Kirkens ansatte har utdanning i å være gode samtalepartnere for folk gjennom hele livet – også etter dødsfall. En samtale med kirkens ansatte etter et dødsfall er helt ufarlig og kan både skje før en begravelse, og kort eller lang tid etterpå. Du trenger ingen resept eller henvisning, og det er helt gratis.
Les mer om kirkens tilbud til deg som har mistet noen her.
Hør hva som er viktig for presten Sigurd når han holder begravelse