- Uten presten, hadde jeg ikke greid å bære sorgen.

Solveig Nyland skifter batteri i gravlyset, tenner lykta og setter den forsiktig ned ved den pent pynta grava. Hun er i sorg, og en av mange som oppsøker kirka eller kirkegården rundt allehelgensdag.

Solveig Nyland har tre av sine nærmeste på kirkegården ved Hoff kirke på Østre Toten. Sorgen har blitt en stor del av livet. Foto: Jorun Vang.

I løpet av få måneder mistet hun faren og lillebroren. Storebroren døde noen år senere og for tre år siden døde mora. De fire menneskene som sto Solveig nærmest, er nå borte. Sorgen er blitt tung å leve med. Aller størst er savnet etter lillebroren. Fortsatt renner tårene når hun snakker om han.

Presten har fått en viktig rolle i Solveigs liv. Hun kjente han litt fra før ettersom hun hadde vært i Tensing. Han hadde også vært læreren hennes på videregående. Da lillebroren brått døde, og verden raste  sammen, var det Lasse prest som kom på døra.

- Han var så rolig, sier Solveig. Alle, ble vi påvirka av han. Hele hans personlighet gjorde at vi fikk en indre ro, bare av hans nærvær. Presten var en god lytter. De prata mye, prata om broren, lo og gråt og fortalte om det de hadde opplevd. Senere har samtalene med presten fortsatt. 

Svært mange får sine møter med kirka på kirkegården, eller gjennom begravelser. I kirka møter du flere du kan prate med. Og for prester og diakoner finnes det et eget uttrykk for en slik samtale. Det kalles sjelesorg.

Under artikkelen finner du lenker for å bli bedre kjent med kirkas tilbud for folk som trenger noen å prate med.

Den første søndagen i november kalles allehelgensdag. Det er den dagen i året, hvor kirker over hele verden minnes de som har gått bort. 

I år vil kirker i hele Norge være åpne allehelgensdag.

Her finner du oversikt over åpne kirker nær deg.

Solveig Nyland er ofte på kirkegården. Her ligger moren, faren og broren, og hun syns det hjelper henne å bearbeide sorgen når hun er nær dem. 

Det er 25 år siden broren og faren døde, og selv om sorgen og og savnet har blekna med tida, er det der fortsatt. Hun forteller varmt om broren som var et fotballtalent, som var så omsorgsfull og glad i livet, og så brått og uventa gikk bort. Hun blir så varm og glad av å høre folk fortelle historier, og snakke om broren. 

- Vi må aldri slutte å snakke om dem som er borte, sier Solveig.

 

 

Kontaktinformasjon for Hamar biskop og bispedømmeråd

Kontoret er åpent
mandag-fredag 09.00-15.00 (vi holder stengt 14. - 16. april ifm påsken)
Telefon +47 62 55 03 50 

 

 

 

 

 

Folkestadsgt. 52
2317 Hamar
Postboks 172
2302 Hamar
hamar.bdr@kirken.no

Fakturaadresse: 

Faktura sendes som EHF. Alternativt som pdf-faktura til vårt fakturamottak mb.12908@xledger.net (Merk: kun én faktura med vedlegg pr. e-post).

Org nr: 818 066 872
Ref: 2303101 + navn på bestiller

Pr. post:

Den norske kirke v/Hamar bispedømmeråd
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

Vi ber om 30 dagers betalingsbetingelse. 

Ved vold og seksuelle overgrep
i kristen sammenheng:
kontakt Kirkelig ressurssenter
Tlf: 23 22 79 30
post@kirkeligressurssenter.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"