I løpet av konfirmasjonstiden får du muligheten til å utforske viktige spørsmål sammen med andre – uansett hvilket utgangspunkt du har. I kirken er det rom for både tvil og tro, usikkerhet, undring og ulike meninger. Det er nettopp det forberedelsestiden handler om. Konfirmasjonstiden varer i ca. åtte måneder før man avslutter med konfirmasjonsgudstjenesten der det er forbønn for hver enkelt konfirmant.
Kirkens konfirmanttid gir deg mulighet til å blant annet:
- Tenke selv og gjøre deg opp egne meninger
- Stille spørsmål og finne svar
- Få nye tanker om livet
- Lære mer om Bibelen
- Bli kjent med kirken
- Snakke om kristen tro
- Engasjere deg i kirkens arbeid for miljø og solidaritet
I tillegg er det et stort fokus på relasjon og sosialt fellesskap i løpet av konfirmanttiden.
Hva er konfirmasjon?
Selve ordet konfirmasjon betyr “bekrefte”. Konfirmasjonen forutsetter ingen bekreftelse fra konfirmanten, det er Gud som bekrefter sine løfter slik de første gang ble gitt i dåpen. Dette skjer under forbønnshandlingen i konfirmasjonsgudstjenesten. Forberedelsestiden gir konfirmanten tid til å reflektere og bli kjent med troen som et grunnlag for å ta det endelige valget om å delta i konfirmasjonshandlingen.
For å bli konfirmert må du være døpt, men du må ikke være døpt for å delta i konfirmantopplegget. Hvis du ikke er døpt, kan du bli det i løpet av konfirmantiden. Her kan du lese mer om dåp.
Ønsker du å vite mer om konfirmasjonstilbudet i din lokale kirke?
Konfirmanttiden varer i ca. åtte måneder. De aller fleste menigheter i Oslo bispedømme starter sin konfirmasjonstid med påmelding høsten for de som går i 9.klasse, det året man fyller 14 år. Forberedelsene starter sent på høsten eller i januar og varer frem til sommeren. Innholdet i forberedelsene har med seg en variasjon av undervisning, gruppesamlinger, ulike sosiale aktiviteter, deltakelse og involvering i gudstjenester med mer. I tillegg deltar de fleste på menighetens fasteaksjon i regi av Kirkens nødhjelp. De fleste har leir i mai eller i sommerferien, mens noen har vinterleir. Selve konfirmasjonsgudstjenesten er i august/september når konfirmantene har startet i 10.klasse.
I Oslo bispedømme (Oslo, Asker og Bærum) har vi 59 menigheter. I tillegg kommer Døvekirkene i hele landet. Alle menigheter har lokale nettsider der det står mer om konfirmasjonstiden hos dem.
Ta kontakt med menigheten der du bor for å vite mer om hvordan konfirmasjonstiden er og praktisk om påmelding.
Lurer du på hvilken menighet du hører til kan du søke opp dette her på siden under “finn din menighet”.
Kirken er opptatt av at du skal ha en god konfirmasjonstid i den menigheten der du føler tilhørighet. Ta kontakt med den menigheten dersom det ikke er den du geografisk sokner til for å høre om mulighet for påmelding til konfirmasjon der.
Døvekirken
Døvekirken er et landsdekkende prosti, tilhørende Oslo bispedømme, som tilbyr tegnspråklig trosopplæring i alle deler av landet. Døvekirken har konfirmantopplegg med regionale samlinger og en landsdekkende leir. Snakk også med dem om muligheter for samarbeid med lokal hørende menighet om konfirmasjonstiden.
Du kan lese mer og melde deg opp til konfirmasjon i døvekirken ved å klikke her.
Konfirmant i utlandet
Alle norske ungdommer som bor i utlandet skal få tilbud om en konfirmanttid. Derfor tilbyr alle sjømannskirkene i utlandet et konfirmantopplegg knyttet til kirken. For de som bor langt unna en sjømannskirke, kan nettundervisning være et alternativ.
Unge som er bosatt utenfor Norges grenser kan melde seg som ”nettkonfirmanter” i regi av Sjømannskirken på deres nettsider.
Se mer på kirken.no sine sider også ved å klikke her
Samisk konfirmanttid
Samisktalende konfirmanter har rett til opplæring og materiell på sitt eget språk innenfor forvaltningsområdene. Så langt det er mulig vil dette også gjelde samisktalende konfirmanter i resten av landet. Samisk kirkeråd arrangerer konfirmantleir som er åpen for samiske konfirmanter fra hele landet. Les mer om samisk konfirmantleir her.
På www.konfirmant.no eller på www.kirken.no finner du mer stoff om konfirmasjon.
Kontaktperson i Oslo
Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med vår trosopplæring og undervisningsrådgiver i Oslo bispedømme Vibeke Kolstø Andersen, va473@kirken.no
Finn din menighet