-Det er 50 år siden lovfestet undertrykkelse ble opphevet. Det er det grunn til å feire, sier biskop Kari Veiteberg.
Men det er også en tid for å se grundig på historien og holdningene som skeive har blitt møtt med.
-Et oppgjør med egen historie handler om å faktisk lytte til hvordan ord og handling, eller mangel på ord og handling, har vært med å ekskludere og øke stigma, sier biskop Kari Veiteberg og peker på Arne Backer Grønningsæters kronikk i Vårt Land for et par dager siden.
Historier
Leder i Oslo bispedømmeråd, Gard Sandaker-Nielsen, har i en annen kronikk i Vårt Land skrevet om viktigheten av dagens markering. Han er glad for at man denne dagen kan løfte frem flere livshistorier om hvordan det har vært å leve som homofil i Norge og i kirken.
-Det er disse historiene som har endret samfunnet og kirken, som kommer til å fortsette å endre oss og som vil gi oss stadig ny kunnskap og forståelse for Guds mangfoldige skaperverk, skriver han.
Samtidig er Sandaker-Nielsen tydelig på at kirken har en vei å gå.
-Så må hele kirken snart ta et oppgjør med hva den har påført alle de som ikke har passet inn i bildet av den heterofile kjernefamilien. For det er mange ofre og ødelagte liv som trenger en tydelig unnskyldning og bønn om tilgivelse, skriver han videre.
Utvalg
I 2018 ble det vedtatt at Den norske kirke skulle opprette et LHBT+-utvalg. Neste uke arrangerer dette utvalget et symposium på Gran, hvor kirkens ledere skal få del i mange av livshistoriene til dem som har opplevd kirkens holdninger mot skeive. Det blir også samtaler om veien videre.
-Mye har skjedd de siste 50 årene. Den norske kirke har et stort ansvar for holdningene som støttet oppunder kriminaliseringen av homofile og biskopene var ikke pådrivere for avkriminalisering. Tvert i mot! Kirken har mye å stå til rette for overfor de som er blitt utestengt og stigmatisert. Fremdeles er det et stort holdningsarbeid som gjenstår, sier biskop Kari Veiteberg.