Selv om Oslo bispedømme har som målsetning at all virksomhet skal være trygge, overgrepsfrie soner frie for grenseoverskridende atferd, så skjer krenkelser også hos oss.
Oslo bispedømme utarbeidet for snart fire år siden en beredskapsplan for dette feltet.
Viktig informasjon om forebygging, melding, håndtering ved mistanke eller anklage om seksuelle overgrep utført av medarbeidere ble samlet i et hefte:
https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/Oslo/for-ansatte2/retningslinjer/beredskapsplaner22/
Her defineres seksuelt overgrep som ufrivillig seksuell omgang, seksuelle handlinger eller seksuelt krenkende, uanstendig adferd. Historiene som er blitt fortalt gjennom #metoo, er fortellinger om seksuelle overgrep, ikke klumsete tilnærminger.
#metoo kampanjen har vist hvor viktig det kan være for en utsatt å fortelle sin historie. Mange har en historie de må fortelle til andre, mange hører historier som bør få konsekvenser. Man bør finne en man stoler på, oppsøke rom man opplever som trygge.
Om man er bekymret over en ansatts eller frivilliges atferd, bringer man bekymringen videre til frivillighetsansvarlig eller personalsjef. Retningslinjer for dette og råd for forebygging finner dere i heftet.
- Vi skal oppfordre hverandre til å dele historier med hverandre
- Vi skal melde videre
- Vi skal hindre ryktespredning –og mane til ansvar
- Vi skal snakke til de vi synes har en grenseoverskridende adferd, og se om vi gjenkjenner den hos oss selv.
Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep finner man kontaktinfo til her: