Hun var med å legge til rette for et økumenisk solidaritetsbesøk fra Norge i fjor.
–Mye endres fort nå. Valget er nylig utsatt, skoler holder stengt, og de som har mulighet forsøker å jobbe hjemmefra, legger hun til.
Oslo biskop Kari Veiteberg var med på solidaritetsreisen til Sri Lanka i fjor, og har kontakt med mange srilankesere også i Oslo. Hun sier:
- Sri Lanka er rammet av en dobbel krise. Frykten for koronaviruset kommer på toppen av alle sårene etter borgerkrigen, og vanskelighetene særlig minoritetene må hanskes med etter siste valg. Sist påskedag ble tre kirker rammet av en brutal terroraksjon på Sri Lanka. Jeg og kirkedelegasjonen vår fikk sterke møter med etterlatte i den ene av kirkene. Påsken vi går inn i nå kan bli minst like vanskelig, særlig for de fattigste og mest utsatte, sier hun.
– Jeg er glad for et økt samarbeid med srilankeresere av ulik tro her i Oslo, og med Caritas og Den katolske kirke. Sammen vil vi fortsette vår forbønn og solidaritet med Sri Lanka, sier biskopen.
Reise
Solidaritetsreisen i fjor ble ledet av biskop Kari Veiteberg og biskop Bernt Eidsvig fra Den katolske kirke i Oslo, etter initiativ fra Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Caritas Norge. Også flere fra diasporaen i Oslo var med. Les mer i lenken nederst.
Mellomkirkelig råd har gjennom mer enn to ti-år hatt nær kontakt med Sri Lanka, og særlig Det økumeniske kirkerådet (NCCSL). Generalsekretæren Maxwell Doss skriver i en hilsen til Den norske kirke, at kirkene ønsker å bidra sammen med øvrig sivilt samfunn til at myndighetene og landet kan lykkes best mulig med å bekjempe viruset. Han er mest bekymret for at de fattigste og mest marginaliserte vil lide mest:
–Fattige dagarbeidere i te-plantasjene mister nå den lille inntekten de vanligvis så vidt overlever på, og har mindre mulighet for å beskytte seg. Ulikheten mellom rike og fattige blir bare større når slikt skjer, sier han, og legger til: - Vi ber også for dere i Norge nå, og er glade for forbønn og solidaritet!
Stig Utnem er tidligere generalsekretær i Mellomkirkelig råd, og møter årlig kirkeledere i Det økumeniske rådet på Sri Lanka. Han var nylig på besøk:
-Det er helt klart krevende tider nå. Sri Lankas valgkommisjon har nylig annonsert at det planlagte parlamentsvalget 24 april må utsettes på ubestemt tid. Avklaringen kommer etter en kort, men intens meningsutveksling der president Gotabaye Rajapakse ville holde på den opprinnelige plan. Han så for seg at han kunne utvide sin maktbase i landet gjennom en forventet stor valgseier. Med utsatt valg, er situasjonen åpnere. Hvordan pandemien utvikler seg og hvordan regjeringen styrer gjennom krisen, kan få politisk betydning, sier Utnem.
-Vi hører også om konspirasjonsteorier som at "vestlige krefter" står bak pandemien. På den mer oppbyggelige siden er alle fortellingene om hvordan kirkene (ca 7% av befolkningen) organiserer sin diakoni og sin forbønnstjeneste, sier Stig Utnem.
-På den ene siden organiserer kirker nå et mangfold av diakonale initiativ - ikke bare innad blant menighetsmedlemmene - men mot alle i nærmiljøet som trenger hjelp. På den annen side, som i den største Metodistkirken i Colombo, foregår det en bønne-dugnad i hjemmene og i de åpne kapell og kirkerom hver dag kl. 6 om morgen og kl 1830 om kvelden. Sentralt i deres spiritualitet står Salme 23 og Lukas kapittel 12, 32 "Vær ikke redd, du lille flokk. For det er deres Fars gode vilje å gi dere riket", avslutter Stig Utnem.