Holmsbu kirke – "kunstnerkirken" – har lenge vært en viktig attraksjon og kulturarena. Fra utsiden er den en vanlig landsens trekirke, men fasaden skjuler en kunstskatt av de sjeldne. Det skyldes den helt spesielle utsmykningen av kirken, utført av bildende kunstnere fra kunstnerkolonien i Holmsbu under ledelse av Henrik Sørensen. Kolonien hadde fast tilhold i Holmsbu på somrene fra 1911 – 1961, og rommet mange av de største navnene i datidens norske kunst. Nærmere 15 av koloniens medlemmer utsmykket Holmsbu kirke i 1954, som en gave til lokalbefolkningen.
Se program for sommeren i lenke nederst på siden
De siste årene har besøket i Kunstnerkirken hatt sterk vekst. Dette skyldes blant annet sommerkonsertene, der historiene bak kunsten i kirken blir fortalt. Artistene i sommerkonsertene har det til felles med kunstnerne som utsmykket kirken, at de ikke opptrer i kirken til vanlig.
I sommer vil opplevelsen av kunsten bli utvidet med utstillinger og kulturarrangementer i det tidligere gravkapellet på kirkegården.
- Bårerommet i kapellet er utsmykket av Simonetta Saenger, datter av kunstneren Alberto Rosati. Hennes motiv, "Livets tre", har kanskje vært "Norges mest hemmelige kunstverk" forteller Randi Roås. – Det har bare vært sett av de som har vært innom rommet der de døde har ventet på gravferden. Nå får alle muligheten til å se det. Samtidig kan publikum oppleve kunst av hennes far i den første utstillingen i kapellet.
"En italiener i Holmsbu – Alberto Rosati"
Familien Rosati kom fra Italia til Holmsbu etter annen verdenskrig, og var i flere år bosatt her. Alberto Rosati er skaperen av den unike døpefonten i kirken, utført i fajanse på et lokalt keramikkverksted. Dette er en hovedattraksjon blant kunstverkene i kirken. Rosatis tilknytning til kunstnerkolonien skjedde gjennom ekteskapet med datteren til Oluf Wold Torne, stifteren av kolonien.
- Utstillingen viser andre sider av dette kunstnerskapet, med hans motiver fra Holmsbu, fra Italia, og sakrale motiver, sier utstillingsansvarlig Tiril B. Bjørkvold.
- Familien har stilt sin store samling til disposisjon, og mange av verkene er til salgs. Rosatifamiliens historie er også en spennende og aktuell beretning om antifascisme, annen verdenskrig, familiens reise til Norge og Holmsbu og hvordan en familie som på alle måter skilte seg ut, likevel ble omfavnet og inkludert i et lite norsk lokalmiljø.
Stor spennvidde
Både kulturkapellet og kunstnerkirken holder åpent i helgene fra pinse og ut august. Alle søndagene blir det arrangementer enten i kulturkapellet eller kirken. I Kunstnerkirken legges det opp til seks "kunstkonserter" bygget på temaer fra bildene i kirken, de øvrige søndagene er det ulike tilbud i kapellet. Programmet i kulturkapellet spenner vidt. Prosjektleder Frank Tangen nevner noen av sommerens tilbud: Kulturmenyen i kapellet blir variert, med blant annet fortellerforestillingene "Mitt Narnia – om en blind og nesten blind barndom og en alternativ virkelighet" og "Svartedauden". Målfrid Ravnaasen Vangen forteller om Henrik Sørensens forhold til Holmsbu og Vinje, de to stedene der han tilbrakte mest tid. Det blir forfattermøte med Henrik Syse, og Oslo biskop Kari Veiteberg blir med på en samtale om hva det vil si å tro. Sommeren avsluttes med en hel dags "smak av retreat".
Selv om kapellet nå blir tatt i bruk til nye formål, vil det fortsatt være mulig å ha syninger og seremonier her.
Nasjonal kulturhistorie i Holmsbu
-Mange av kunstnerne som preget Holmsbu og kirken vår, er ukjente navn i dag. Men gjennom kunsten sin formidlet de budskap som er like aktuelle, og en åpen holdning til tro og verdier som er et godt utgangspunkt for en dialog om de store spørsmålene, sier Randi Roås. – Vi håper at både de som bor her hele året, hyttebefolkningen og tilreisende finner veien til kunstnerkirken og kulturkapellet. Her møter de både en sentral del av vår lokale historie og et viktig kapitel av den nasjonale kulturhistorien. Denne arven vil vi bidra til å føre videre.