-Jeg har ikke landa helt ennå, sier Nina Berger med et smil. Til daglig er hun diakon i Kampen menighet i Oslo, et sted hun har hatt permisjon fra siden vinteren.
Det er bare noen få dager siden hun avsluttet sitt tre måneders engasjement som ledsager i EAPPI - Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel. Dette programmet er det Kirkenes Verdensråd som står for. Kirkens Nødhjelp er norsk koordinator. Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norges Kristne Råd og KFUK-KFUM Global står også bak programmet.
Som ledsager er man observatør og hjelper. Man følger skolebarn til skolen, gjennom sperringer og soldatposter. Man observerer ved check-points og man rapporterer menneskerettighetsbruddene inn til FNs organer i Geneve.
Okkupasjon
-Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?
-Det er sterkt å se den massive militære tilstedeværelsen. Dette er jo okkupert land, i henhold til internasjonale vedtak. Stadig mer og mer land blir tatt av israelske myndigheter, med vage rettslige begrunnelser. Det er brutalt å se på. Bosettinger utvides og palestinske hjem rives.
Tilfeldig
Systematikken i undertrykkelsen kommer også til syne i å være svært usystematisk. På check-pointene er det et sjansespill om man kommer seg gjennom, for å for eksempel besøke Jerusalem fra Betlehem for å feire høytider.
-Det er helt uforutsigbart om overgangene er stengt. Så kan det være at ingen under 55 slipper gjennom, ingen, menn, ingen med barn også videre.
Brev
Gjennom hele oppholdet har Berger skrevet reisebrev. I det siste brevet ramser hun opp bruddene på menneskerettigheter som de har rapportert på.
-Vi tar kontakt med vitner og snakker med dem.
For Berger er det viktig å løfte frem at hennes engasjement handler ikke om motstand mot mennesker med israelsk pass.
-Jeg sier ikke at alle israelere er grusomme. På ingen måte. Det er mye godt initiativ også fra israelere. Men den militærmakten som Israel er på palestinsk land – det er den jeg peker på.
Håp?
-Blir man ikke mismodig og desillusjonert av å se hvordan situasjonen?
-Hvis du ber meg om å finne en politisk løsning på Israel-Palestina konflikten, så er svaret på spørsmålet ja. Men det er ikke mitt blikk. Jeg er ikke ekspert på Midtøsten. Jeg har sett så mye godt og håpefullt initiativ i flyktningleirene og blant palestinere. Så nei, jeg er ikke desillusjonert, sier hun med et smil.