-Jeg gleder meg veldig over å være i denne prosessen, sier Guri Riksaasen.
Hun er en av rundt tjue personer som denne uken har vært samlet på Voksenåsen i Oslo for å gjennomføre deler av Veien Til Vigslet Tjeneste (VtVt). Dette er et program i regi av biskopene i Den norske kirke, og er obligatorisk for alle som skal vigsles til prest, kantor, kateket eller diakon i kirken. Programmet ønsker å motivere og stimulere til tjeneste i kirken, og gi studenter og biskoper mulighet til å bli kjent, som det heter i beskrivelsen fra Bispemøtet.
Et stykke vei
Det er mange beveggrunner for å jobbe i Den norske kirke. For Riksaasen har veien frem til dette punktet gått via menighetene. Hun er utdannet sosialantropolog og er assisterende generalsekretær i Norske kirkeakademier.
-Jeg var ansatt i noen menigheter som menighetsutvikler. Der skjønte jeg at jeg ville jobbe som prest. Så jeg søkte evalueringsnemnda og ble godkjent, sier hun.
Evalueringsnemnda tar imot søknader fra personer som ønsker å bli prester, men som har annen utdannelse enn teologi.
-Hvordan oppleves det å være i dette løpet nå? Å bli innlemmet i tjenesten gjennom dette programmet?
-Det oppleves stort, det er et alvor over det.
-Hvordan da?
-Det å bli prest er en felleskapsavgjørelse. Jeg erkjenner et ønske og et kall. Så er det fellesskapet som avgjør om det er riktig for meg og for kirken at jeg blir prest. Å bli prest medfører store oppgaver og makt. Det må man ha et bevisst forhold til.
Riksaasen skryter av biskopen og administrasjonen på bispedømmekontoret for opplegget som er satt i stand denne uken.
-Jeg føler meg godt ivaretatt her. Det er viktig, for man stikker spaden dypt i jorda – hvor er jeg i min prosess nå og hvordan havnet jeg her.
Tidligere har alle bispedømmene vært samlet for VtVt. Men grunnet pandemien har man sett seg nødt til å arrangere det bispedømmevis. Det synes Riksaasen har mange fordeler.
-Jeg er glad for at vi er en liten gruppe. Jeg føler meg sett, jeg blir kjent med folk.
Flere runder
For kateket Maria Liholt har veien til VtVt gått mer i faser. Hun har allerede jobbet flere år som kateket, hun var ferdig utdannet i 2014. Da var det ikke krav om vigsling for kateketer, kun en mulighet. Hun ønsket å vigsles når hun var nyutdannet, men det omstendigheter gjorde at det ikke lot seg gjøre. Da forholdene igjen lå klare for vigsling, var Maria kommet i tvil på om hun ønsket å jobbe i kirken.
-Men nå føler jeg meg klar for vigsling, ler hun.
-Nå er det på tide. Jeg blir i kirken en stund.
-Du har jo jobbet i menighet allerede i mange år. Er dette kurset kun repetisjon for deg?
-De som er helt ferske får nok enda mer utav det enn meg. Samtidig er det spennende å snakke om stab og arbeidsmiljø. Det er nyttig å høre hvordan andre har det. Så ser jeg spesielt frem til bolken om det å være vigslet. Hva betyr det for min rolleforståelse, for eksempel.
-Så er det kanskje godt å være ute av hjemmekontor?
-Ja, det er godt å se mennesker, se nye folk. Det er i seg selv terapi, ler hun.