Musikkprofessoren har forsket på sammenhengen mellom musikk, helse og livskvalitet. Hun har funnet ut at spesielt korsang virker positivt på mennesker.
-Korsang gir en helseeffekt, og det helt uten bivirkninger. Musikken kan endre mennesker og oppleves som et frirom. Musikken gir avspenning og produserer velvære-hormoner sa hun.
Haugland Balsnes er likevel bekymret for at stadig flere, spesielt unge, ikke lennger synger, slik tilfellet var da sangen var integrert i skolehverdagen. Mange opplever det hun kalte en "stemme-skam" og tør ikke synge sammen med andre.
Aner Gud gjennom musikken
Biskop Stein Reinertsen understreket musikkens og sangens betydning for troen og relasjonen til Gud. Han mener at musikken kan være en del av det vi i kirken kaller den allmenne åpenbaring:
-Gjennom musikken og alt det skjønne i verden kan vi ane at Gud er til, sa han.
Han siterte Luther som sa at nest etter teologien kan ingen kunst måle seg med musikken når det gjelder å gi ro og glede i sjelen.
Som i forkynnelsen må musikken formidle liv dersom den skal nå fram. Forkynnelsen og musikken skal ikke først og fremst formidle kunnskap om Gud, men kjennskap til Gud. Den skal skape en relasjon, understreket han.
Ikke først og fremst prestasjon
Kantor i Mandal og musikkviter Tormod Lindland snakket om kirkemusikeren som "kulturdiakon". Han er opptatt av musikken som en prosess og som et virkemiddel i møte med mennesker, og ikke først og fremst opptatt av musikken som en prestasjon.
-Vi må spørre hvilken musikk som gjør godt i ulike sammenhenger. Vi må være bevisste på at vår kulturbakgrunn og livsverden fortolker musikken. Musikken må gi gjenkjennelse for at den skal tale til folk, sa kantoren som gjennom 30 år har spilt i mellom 1500 og 2000 begravelser.