Samtidig er det en viktig forutsetning i strategiplanen at alt det viktige arbeidet som allerede gjøres i lokalkirkene skal videreføres og styrkes.
I den reviderte versjonen av Den norske kirkes plan for diakoni, er bærekraftsmålene en integrert del av den diakonale tenkningen. Strategiplan for samfunn og diakoni i Borg viderefører dette prinsippet, fordi vi er overbevist om at bærekraftsmålene er en viktig nøkkel både for å få et felles språk med kommuner og andre instanser, men også fordi de utvider og fortolker kirkens samfunnsoppdrag på en fruktbar måte. Alle kommuner er nå forpliktet på å integrere bærekraftsmålene inn i sine planverktøy, og ved at vi i kirken gjør det samme får vi et felles språk hvor det kan bli enda tydeligere overfor kommune og sivilsamfunn at vi som kirke har veldig mye å bidra med for å få bærekraftige lokalsamfunn hvor ingen utelates.
Vår strategiplan har utarbeidet fem særlige satsningsområder:
1.Kunnskapsutvikling: Våre tiltak og vårt arbeid må være kunnskapsbasert. Hva vet vi om stedet vi er? Hva viser folkehelseundersøkelser om den befolkningen vi er satt til å tjene? Hvem er de mest utsatte hos oss?
2.Ungdomsdiakoni: Ungdom og unge voksne er den befolkningsgruppen det ofte er vanskeligst for kirka å nå. Med denne satsningen ønsker Borg bispedømme å lage et løft for ungdom som bor i vårt bispedømme. Målet er at samtlige prosti på sikt skal ha et eller flere ungdomsdiakonale tilbud, i samarbeid med diakoner og diakoniarbeidere, andre kirkelige ansatte, frivillige og aktuelle samarbeidspartnere.
3.Sorgarbeid i folkekirken: Kirken har en lang tradisjon for å være til stede for mennesker som har opplevd tap og som er i sorg. Mange menigheter har tilbud om sorggrupper, og vi vet at dette arbeidet verdsettes av svært mange. I markeringa av allehelgen når kirken i Borg ut til svært mange i lokalsamfunnene. Med dette tiltaket ønsker vi å styrke og videreføre det viktige engasjementet og kompetansen som finnes i Borg bispedømme overfor mennesker i sorg.
- Klima og miljø: Klimakrisen vi står overfor angår oss alle. Bærekraftmålene forplikter oss på å sammen bidra til å stoppe klimaendringene, både med små og med store tiltak. Kirken i Borg ønsker å være med på denne dugnaden for skaperverket. Med vår særegne kompetanse på eksistensielle spørsmål og sorgarbeid, har kirken noe å bidra med i kampen mot motløshet og likegyldighet. Vårt interreligiøse rom, Håpets Katedral er en viktig arena og ressurs i dette engasjementet. Det er også et mål at flere menigheter blir Grønne menigheter, og at det grønne perspektivet blir en del av all vår kirkelige virksomhet.
- Lokal rettferdighet: Kirken i Borg har hatt et viktig og nyskapende engasjement for likestilling og inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette perspektivet er ikke primært omsorgsbasert, men begrunnet i at alle mennesker har samme iboende og ukrenkelige verdi. Ordningen Vår inkluderende menighet ønsker vi at blir noe flere menigheter forplikter seg til. Med satsningsområdet lokal rettferdighet, vil vi at rettighetsperspektivet i enda større grad blir utvidet til også andre grupper som får sitt menneskeverd krenket i ulike grader i våre lokalsamfunn. Arbeid for lokal rettferdighet finnes allerede i stor utstrekning i vårt bispedømme, ikke minst blant alle som arbeider med flyktninger og ulike integreringstiltak. Kampen mot rasisme, fremmedfrykt, kjønnsdiskriminering og trakassering på grunn av seksuell legning er noe som helt uavhengig av teologisk ståsted bør være en selvsagt del av kirkens profetiske oppdrag og samfunnsengasjement, og derfor er disse perspektivene en del av satsningen for lokal rettferdighet.
For mer utfyllende informasjon om de fem satsningsområdene anbefales alle å lese og sette seg inn Strategiplan for samfunn og diakoni.