Borg bispedømme oppfordrer alle sine menigheter til å bli med!
Dagen markeres andre søndag i november, som i år faller på 12. november, eller en annen egnet søndag som passer i menigheten.
Det er mange grunner til å markere Søndag for de forfulgte i norske menigheter. Her er noen historier som minner oss om hvorfor dagen er viktig:
• I India går ekstremistiske mobber som vil gjøre hjemlandet om til et land for hinduer, voldelig løs på stammefolk som har valgt kristen eller muslimsk tro. I delstaten Chhattisgarh måtte flere tusen flykte for livet mens vi feiret jul. Ekstremistene gikk fra landsby til landsby for å sette folk på valg – de måtte konvertere til hinduismen, flykte eller risikere livet. I Manipur i mai og juni: En årelang etnisk konflikt mellom to folkegrupper om rett til land og ressurser, ble satt i brann av voldelige ekstremister som ropte «død over kukiene», et hovedsakelig kristent stammefolk. Da en måned var gått, var 100 drept, flere titusen drevet på flukt, 2-300 kirker brent og en hel delstat var satt på randen av borgerkrig. Mens en nesten samlet norsk presse ikke brydde seg.
• I Myanmar fortsetter juntaen klappjakt på folk som står dem imot og flyangrep på landsbyer i en rekke delstater befolket av etniske og religiøse minoriteter. I Chin-staten i nordvest, der 90 prosent av folket er kristne, er mange titalls kirker og landsbyer brent. Chin Christian University som Stefanusalliansen støtter i byen Hakha, ga beskyttelse til 120 mennesker som flyktet fra landsbyer under juntaens grusomme ild.
• I Nord-Korea fengsles kristne, noen av dem puttes i landets mest beryktede fangeleirer der det knapt er mulig å komme levende ut. Kristne som klarer å unnslippe Nord-Korea, forteller sine historier gjennom Stefanusalliansens partnere, historier som menigheter kan bruke til informasjon og forbønn.
• I Tyrkia og Syria kjemper våre partnere for overlevende etter jordskjelvene. Samtidig fortsetter deres oppofrende arbeid for mennesker som lever under store kriser før jordskjelvene. Antalya Evangelical Church opplever økt pågang, også av mennesker som vil bli døpt til kristen tro, i et land som under den gjenvalgte president Erdogan har gått i islamistisk, autoritær og nasjonalistisk retning.
• I Sentral-Asia lever pastorer under et kraftig press fra omgivelsene. Hos Stefanusalliansens partnere får de pustepauser for å samle nye krefter.
• I Iran sitter en rekke ledere for kristne konvertitter fengslet, med lange straffer fordi huskirkene anses som en trussel mot nasjonal sikkerhet. Gledelig nok finnes det dommere som er uenig i dette og som i år satte fri ekteparet Sara Ahmadi og Homayoun Zhaveh som til sammen var dømt til ti års fengsel. De var studenter hos Stefanusalliansens partner Pars teologiske senter. Vi må kjempe for dem som fortsatt sitter fengslet.
Utfordringen om å markere SFF går til alle menigheter i Den norske kirke og til alle frikirker. Engasjementet på den aktuelle søndagen kan strekke seg fra offer og informasjon under kunngjøringene i den ene enden av skalaen, til en hel gudstjeneste med vekt på temaet i den andre enden.
Stefanusalliansen har laget gode ressurser for å markere Søndag for de forfulgte. På vår nettside finner du
• Vitnesbyrd fra enkeltmennesker
• Artikler om land
• Bønner og dikt
• Hjelp til å lage preken
• Forslag til hele gudstjenester
• Filmer om forfulgte
• Salmer og sanger både for Den norske kirke og frikirker
• Opplegg til familiegudstjeneste
• Tekster om Stefanus, den første kristne martyr.
Med hjelp av ressursene på nettsiden kan menigheter være selvforsynt med ressurser til en god markering av Søndag for de forfulgte. Kristne i mange land trenger at vi forteller om dem, støtter dem og ber for dem – og lar oss inspirere av deres vitnesbyrd.
For ressurser til søndagen, klikk HER. For mer informasjon og spørsmål, kontakt post@stefanus.no.