Kirkens arbeid mot utenforskap og ensomhet i Borg handler om møter og tiltak for mennesker i sårbare og utsatte posisjoner som vi møter i fengslene, sykehusene og i forsvaret, i sorgsamtaler, rundt allehelgen, og gjennom samarbeid med Kirkens SOS. Borg har også et viktig arbeid på Oslo lufthavn Gardermoen. Et arbeid som er styrket i 2022.
Antall sorggrupper har vært økende gjennom de siste ti årene, og for 2022 rapporteres det om 190 sorggrupper, noe som er en økning på 37% fra 2021. Antall sjelesorgsamtaler har også hatt en økning, og plusser vi på de samtalene som har foregått i institusjonene, ender vi på 10 000 gjennomførte sjelsorgsamtaler for fjoråret. Økningen i antall sorggrupper og sjelesorgsamtaler, viser at arbeidet mot utenforskap og ensomhet i Borg stadig styrkes.
Undersøkelser (SSB; livskvalitetsundersøkelse, ungdataundersøkelser) viser at antall mennesker i dagens samfunn som opplever ensomhet og utenforskap øker og at mange uttrykker et behov for å ha noen å snakke med. I medlemsunderundersøkelsen for 2021 er sorgarbeid det flest medlemmer (84%) mener er samfunnsnyttig arbeid i kirken. Det er helt klart et behov ute i befolkningen for tilbud i forbindelse med sorg. Det at stadig flere menigheter har formelle samarbeidsavtaler med andre instanser i kommunene, bidrar til at kirkens sorg- og samtaletilbud favner bredere og større i lokalmiljøet.
Markeringen av allehelgen er også med på å synliggjøre kirken og kirkens sorgtilbud gjennom utdeling av lys på offentlig sted, flere åpne kirker, kirkegårder, konserter og andre arrangement knyttet til allehelgen.
Grønn kirkering i Holter menighet deler ut "Omtankehilsen" til pårørende som har hatt begravelse i Holter kirke. Dette foregår før jul, hvor frivillige reiser hjem til de pårørende og gir en symbolsk gave fra menigheten for å vise omtanke og støtte til de sørgende. Hilsenen består av et kort, en engel og et hellig tre kongers lys, alt laget med omtanke og kjærlighet av gjenbruks materiale. En fin gest som betyr mye for mange og som viser at kirken er tilstede i sorgen også etter gravferden har funnet sted.
Det diakonale arbeidet i Borg er jevnt over preget av høy kvalitet. Mye av det diakonale arbeidet foregår i samarbeid med lag og foreninger, særlig arbeid med sorggrupper. Kirkens arbeid mot utenforskap og ensomhet er stort i Borg.
Diakoniundersøkelsen viser et bredt spekter av diakonale tilbud som retter seg mot både enkeltmennesker og grupper i ulike aldere; ulike fester, strikkekafe, samlivskurs, babysang, trilletur for hjemmeværende mødre og fedre, ulike vandringer, pilgrimsvandringer, ressursgruppe, seniortreff, blomsterhilsener på døra, utdeling av mat til jul og påske, telefonkorps – frivillige som ringer opp de eldre i menigheten, dørdiakon, konserter, temakvelder, kirkeskyss, ulike fester etc. Listen er lang over gode tiltak. Alt i den hensikt å vise omsorg, skape gode og trygge møteplasser og hindre utenforskap. Vi ser en helt klar kobling til flere av FNs bærekraftmål innenfor det diakonale arbeidet.