Inderøy kommunes kulturpris er en æresbevisning som gis for spesielle ferdigheter innenfor det utvidede kulturbegrep eller for særskilt og fremragende innsats for kulturlivet i Inderøy. Prisen består av et diplom og et pengebeløp på kr. 15 000, og kan tildeles en eller flere personer, en gruppe eller en organisasjon i Inderøy kommune.
– Inderøy kommunes kulturpris 2021 tildeles kirkemusikerne i Inderøy, Siv Anette Lorentzen, Silje Vang Pedersen og Bjørn Bratsberg, sier Ingrid Stai Skjesol, enhetsleder kultur i Inderøy kommune til avisa Inderøyningen.
Hovedutvalg folk gjør begrunnet vedtak om tildeling, og kulturprisen tildeles en gang i året. Årets pris deles ut i forbindelse med åpningen av visefestivalen Gullkåinn på AKSET torsdag 9. september.
Tre godt utdannede kantorer
Her er utdrag fra vurderingen som ble gjort:
Musikerne hos kirkene i Inderøy har gjennom en årrekke satt sitt preg på musikklivet i Inderøy. Ikke mange kommuner kan skilte med tre godt utdannede kantorer i sine kirker.
– I følge vurderingen gjort av hovedutvalget har kirkemusikerne jobbet fram et fantastisk musikalsk tilbud for barn og ungdom i Inderøy, som også er godt anerkjent langt utenfor egen kommune, gjennom samarbeid med andre orgelklubber og kor i regionen/landet. Kirkemusikerne er både ildsjeler og bærere av kvalitet gjennom sitt virke som musikalske ressurser, sier Skjesol til Inderøyningen.
Preger musikklivet
– Gjennom et bredt samarbeid med andre musikere, kor og korps i kommunen har de gitt oss mange store konsertopplevelser. Kantorene i Inderøy har et godt samarbeid med både Inderøy videregående, Soddjazz og Sund folkehøgskole, forteller kulturlederen.
De siste årene har alle kommunenes barnehager vært på besøk i kirkene våre eller de har reist rundt på besøk i barnehagene. Sist jul ble juleforestillinger fremført utendørs ved alle barnehager i kommunen. Dette var en tilpasning til gjeldende smittevernregler.
– De setter også sitt preg på viktige hendelser for Inderøyninger ved alle livets store hendelser som dåp, konfirmasjon og begravelser. Gjennom sitt gode arbeid gjør de kirka i Inderøy synlig og tilgjengelig for alle Inderøyninger. Stor arbeidskapasitet og et engasjement langt ut over det en normalt kan forvente i sitt arbeide, sier Skjesol.
Korvirksomhet
Barne- og ungdomskoret Vivace har siden starten i 2007 vokst seg stort og gitt både medlemmer og Inderøyninger flotte opplevelser gjennom musikk i mange sjangre. Koret har reist i både inn og utland. I 2022 er de vertskap for Norbusang, en nordisk barnekorfestival. Da kommer 600 barn til Inderøy for å være i Inderøy ei hel helg.
– I kirkelige sammenheng er barnekorarbeidet i Inderøy en spydspiss som det ofte blir referert til. Kyrkjekoret på Sakshaug drives også av kantorene i Inderøy. Her holdes et mangeårig arbeid i gang med deltagelse i kirkelige seremonier og konserter i kirka. Gjennom arbeidet med kyrkjekoret er dette utvidet til et prosjektkor for store anledninger, forteller Skjesol.
Nytt orgel i Sakshaug
Kantorene har også vært sentrale i arbeidet med å få nytt orgel til Sakshaug kirke.
– Kantorene i Inderøy driver orgelklubb for barn og unge. Dette arbeidet har gjort at mange unge Inderøyninger har fått et forhold til orgelmusikken og orgel som instrument. Kantorenes arbeid med orgelklubben er med på sikre rekrutering til et mangfoldig lokalt musikkliv. Gjennom sitt brede engasjement for musikklivet i Inderøy har de vært med å gjøre kirka synlig som en viktig samfunnsaktør og gitt Inderøyninger i alle aldre gode musikkopplevelser gjennom mange år, sier Skjesol.