På rådsledersamlingen på Sola 19.-20. januar var rundt 60 menighetsrådsledere og fellesrådsledere samlet til inspirasjon, fellesskap og faglig oppdatering. En del av programmet var gruppearbeid, med erfaringsdeling og samtale rundt utfordringer og gleder i rådsarbeidet.
I en av gruppene deltok Trygve Brandal fra Hjelmeland, Tore Tokheim fra Sandeid, Marit Sofie Teistedal Vikre fra Stavanger bispedømmeråd, Vigdis Rognøy Fossåskaret fra Rennesøy, Svein Ragnvald Tjora fra Sola og Svein Olav Blindheim fra Ogna.
Et tema på samlingen var "Ungdom og rekruttering", noe som engasjerte gruppedeltakerne.
- Det at ungdommene er med på aktiviteter i menigheten, at de blir inkludert til daglig, er det avgjørende. Jeg tror på det nære møtet, sa Marit Sofie Teistedal Vikre. - Men vi må også huske at den store grunnlagsmassen for rekruttering til kirkelige stillinger ikke bare er ungdom. Det er også viktig at vi legger til rette for etterutdannig for voksne som allerede er i jobb i kirken.
Svein Olav Blindheim fra Ogna fortalte at menigheten har noen trosopplæringstiltak og babysang, men ikke et eget kontinuerlig barne- og ungdomsarbeid. Det foregår i bedehusene.
- Det betyr at vi ikke har noen egen arena for rekruttering av ungdom til kirkelig utdanning, påpekte han.
- Det er to ting kirkerådsdirektøren nevnte som jeg ikke får til å gå i hop, sa Svein Ragnvalg Tjora fra Sola menighet. - På den ene siden problemet med å rekruttere kirkelige medarbeidere. På den annen side innstramming når det gjelder gudstjenesteformer. Dersom en ønsker å rekruttere ungdom bør gudstjenesteformen appellere til ungdom, mente han.
- Samtidig er det viktig at gudstjenesten er gjenkjennelig fra sted til sted. At de litt mer kirkefremmede kan kjenne seg igjen når de vender tilbake til kirken, mente Vigdis Rognøy Fossåskaret.
- Vårt ansvar å så i Guds rike
Også temaet økonomi ble tatt opp, blant annet på bakgrunn av kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsens foredrag om framtidens kirkevirkelighet. Gruppen av rådsledere merker godt at kommunal økonomi generelt er i endring. Både at kommunale tildelinger står på stedet hvil uten å følge prisstigning, og at faktiske nedskjæringer skjer.
- Hvis vi har større ambisjoner enn det overføringene tilsier, så må vi gjøre noe nå. Vi må skape en forståing blant mange nok om at det er vårt ansvar å så i Guds rike. Det burde være mulig å få inn mer midler enn vi har gjort til nå, mente gruppen.
Tjora fra Sola fortalte hvordan de har gjort konkrete tiltak for å øke giver-antallet i forbindelse med bygging av ny kirke.
- Vi har rett og slett ringt rundt og spurt om folk vil være med å gi. Det har gitt gode resultater, men det koster litt å være frimodig, sa han.
- Økonomien blir nok en utfordring framover, ja, mente Vigdis Rognøy Fossåskaret fra Rennesøy, som blir slått sammen med Stavanger kirkelige fellesråd samtidig med kommunesammenslåingen i 2020.
- Vi bruker mye tid på sammenslåingen for tiden. Det blir spennende, og litt skremmende. Kirkens Stavanger 2020 har satt fokus på mange punkt som er veldig vesentlige å ta tak i. Både når det gjelder effektivisering og kirkens plass i samfunnet.
- En positiv gjeng
I Sandeid jobber de for å få inn penger til lynvern-anlegg, etter at lynet slo ned i kirketårnet i april i fjor.
- Vi har ikke så mange ressurser i Sandeid sokn. Men det er en veldig positiv gjeng i soknerådet i Sandeid, som er interessert i å gjøre en god jobb, fortalte soknerådsleder Tore Tokheim.
På ledersamlingen fortalte Randaberg menighet om hvordan lederne har samarbeidet for å få på plass en strategiplan for menigheten. Ledere fra mindre sokn enn Randaberg lot seg inspirere, selv om Randaberg-virkeligheten ikke er helt den samme rundt om i bispedømmet.
- Situasjonen deres er kanskje ikke helt sammenlignbar med vår, men det er bra å sette seg mål og lage en strategi, og slik sett var det interessant å høre på, mente Trygve Brandal fra Hjelmeland.
Et av punktene på gruppeprogrammet var å dele positive erfaringer fra rådsarbeidet.
- Rådet før oss har laget visjon: "Nærmere Jesus, nærmere hverandre, nærmere ut". Vi har god erfaring med at en slik visjon hjelper oss å holde alle disse tre dimensjonene levende. Visjonen er ikke bare en fin overskrift, men noe som hjelper oss i hverdagen. Vi bruker den i logoer og annonser, og i flere andre sammenhenger, fortalte menighetsrådsleder Tjora.
Innflytelse og fellesskap
- Hva gir dere inspirasjon og motivasjon til å være rådsledere?
- Det er kjekt å kunne ha innflytelse! Og ha mulighet til å ta initiativ, det har man på en helt annen måte når man er "innenfor" i rådet, mente Vigdis Rognøy Fossåskaret fra Rennesøy.
- Jeg er enig. Å ha en mulighet til å få satt ting på dagsorden, ha trykk på det over tid, få satt det ut i live og kanskje se noen resultater, det er spennende. Og så er det veldig kjekt med positive tilbakemeldinger når noe går bra, sa Svein Ragnvald Tjora fra Sola.
- Fellesskapet er også veldig kjekt. Å jobbe sammen i ei god gruppe, la Rognøy Fossøyskaret til.
Marit Sofie Teistedal Vikre trakk fram ringvirkningene av arbeidet, og det å få være med i et åndelig fellesskap.
- Det er motiverende å legge til rette for at ting skal skje. Å være en liten brikke i noe stort, som kan bety noe for mange. Og også finne løsninger sammen når man er uenige.