I 1519 fikk erkebiskopen i Nidaros, Erik Valkendorf, utgitt to verk som var grunnlaget for gudstjenestelivet i hele det store erkebispedømmet fram til reformasjonen i 1537. Hensikten med å utgi den trykte liturgien var å få en liturgisk standard for hele Norge. I tillegg vitner disse to bøkene om liturgiske tradisjoner i Norge helt tilbake til 1000-tallet.
Missale Nidrosiense er en stor messebok som skulle ligge på alteret i norske kirker og Breviarium Nidrosiense er en liten håndbok som prestene brukte under kirkens daglige tidebønner.
Det har vært stor interesse for jubileet og bøkene, og Nasjonalbiblioteket tar dem med på reiser til utvalgte steder i Norge: Stavanger, Sarpsborg, Bergen, Hamar og Rana. Bøkene, som vanligvis ligger i klimasikre magasiner dypt under bakken, fraktes i en spesiallaget koffert som sikrer de sårbare bøkene mot temperatursvingninger og andre ting som kan skade dem under transporten.
Ser nærmere på bøkene
Konservator Chiara Palandri og historiker/ forskingsbibliotekar Bente Lavold kommer til Stavanger og viser frem og forteller om bøkene som den driftige erkebiskopen Erik Valkendorf utga i den dramatiske tiden rundt 1519. Hva skulle de brukes til, hvor mange ble trykket og hvordan ble de laget? Vi ser nærmere på størrelsen på bøkene, papiret, innbindingen, illustrasjonene og fargen på bokstavene. Og hvordan høres en 500 år gammel bok ut?
Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy innleder.
Her på Nasjonalbibliotekets nettsider kan du lese mer om bøkene.
Arrangementet inngår i markeringen av Bokåret 2019, en nasjonal feiring av at det er 500 år siden de to første norske bøkene ble trykket. Arrangementet er gratis, og et samarbeid mellom Stavanger bispedømme og Nasjonalbiblioteket.
Velkommen til Sølvberget i Stavanger, torsdag 3. oktober kl. 18.00