Etter mange år med stillstand i friske midler til diakonistillinger i bispedømmet, kom det et økonomisk løft i 2019-2020. Som en følge av statsbudsjettet 2019 og frigjorte midler fra effektivisering på regionalt nivå i 2020, fikk hele åtte kirkelige fellesråd i bispedømmet tilskudd til diakon/diakonimedarbeider-stillinger: i Lund, Time, Hjelmeland, Førresfjorden, Strand, Ukirke, Haugesund og Randaberg.
Stillingene ble lyst ut med særlig fokus på ungdom, flyktninger og menigheter uten diakonale stillingsressurser fra før, og forutsatte 50% egenfinansiering.
Kommunen fullfinansierer ny stilling i Sola menighet
Sola kirkelige fellesråd har siden 2013 søkt kommunen om midler til diakonstilling for Sola-menighetene. Høsten 2022 skjedde det en gledelig utvikling i saken, og Sola kommune bevilget midler til en 100% stilling som ungdomskontakt i Sola-menighetene.
I søknaden til kommunen understreket fellesrådet og menighetsrådene behovet for å kunne tilrettelegge og gjennomføre felles lavterskeltilbud og aktiviteter for ungdommer i typiske utbyggingsområder. Menighetenes kompetanse og mangeårig erfaring med ulike typer barne- og ungdomsarbeid i lokalmiljøene ble vektlagt.
– Det er ikke ofte en slik bevilgning skjer i forholdet mellom kommune og lokal kirke, sier diakonirådgiver Finnbakk. – Det er utrolig flott at kommunen ser på kirken som en ressurs inn mot ungdom, og gode krefter i lokalsamfunnet kan samarbeide konstruktivt på denne måten.
Diakoni-satsing på alle nivåer i kirken
De siste årene har diakoni vært et satsningsområde både sentralt, regionalt og lokalt i kirken. Kirkerådet skriver i sin årsrapport for 2022 at mange flere menigheter nå enn tidligere har sosiale og diakonale tilbud. Det kan være utdeling av matkasser, servering av kirkemiddag og klær til barn i nabolaget.
Tro, håp og kjærlighet gjennom konkrete handlinger
Den norske kirke fikk et tilskudd på 4 millioner kroner fra Barne- og familiedepartementet til digitale eller fysiske arrangement rettet mot sårbare barn, unge og eldre i 2022. Midlene ble i sin helhet delt ut til alle landets fellesråd. «Dette viser at kirken er en viktig aktør i samfunnet, som bidrar med tro, håp og kjærlighet gjennom konkrete handlinger», skriver Kirkerådet i sin årsrapport.