MED FOKUS PÅ VANDREREN
Mange er etterhvert kjent med pilegrimsbevegelsen som fenomen, men fremdeles er mange av oss ukjent med hva dette innebærer av muligheter og utvikling.
Det arbeides nå med å virkeliggjøre Olavsveien gjennom Vestfold og planen er at denne pilegrimsleden skal være ferdig merket og klar tidlig høst 2019. Ut av dette arbeidet har det dukket opp flere prosjekter i mulighetsrommet hvor kunst og kirke møtes.
Tore Dvergastein, kulutrrådgiver i Tunsberg bispedømme forteller:
- Til kirken klinger utforingen om å forholde seg aktivt til alle de spørsmål og svar, alle hviskinger og rop , og all den skjønnhet – og protest skapende mennesker har lagt inn i kunstverk. Derfor bør kirken invitere kunstnere til å bidra med uttrykk som utforrer oss og utvikler oss – som gjør vår forestillingsverden større.
Peregrinus-prosjektet er på mange måter en konkretisering av denne utfordringen; en mulighet for enkeltmennesker og menigheter til å åpne opp for nye erfaringer og innsikter.
Per dags dato er det tre store prosjekter knyttet til Peregrinus:
1. ÅPNER MIDDELALDERKIRKENE FOR NYE UTRYKK.
Tore kan fortelle at fire middelalderkirker har takket ja til å åpne sine dørene og å ta inn samtidskunstnere.
- Kirkens skjulte rom vil bli tatt i bruk og under utstillingsperioden vil vi arrangere kunstnersamtaler, foredrag, performance og konserter som problematiserer og viderefører utstillingens tematikk.
De fire kirkene du etterhvert kan besøke er: Borre kirke, Botne kirke, Tønsberg domkirke og Nøtterøy kirke.
Alle kunstnerne vil også være representert på en stor utstilling på Haugar Vestfold kunstmuseum under tittelen Metafysica. Metafysica vises på Haugar Kunstmuseum høsten 2019. Utstillingen undersøker hvordan samtidskunsten utforsker og bearbeider metafysiske spørsmål og forestillinger.
2. SLOTTSFJELLMUSEET, KLOSTERLIV OG HOMILETIKK
I mai åpnes en stor utstilling på Slottsfjellmuseet som heter Sanctus og som tar for seg kirken og klostervesenet i middelalderens Tønsberg. Utstillingen vil også ta for seg homiletikk (prekenlære) og inneholde en rekke objekter knyttet til pilegrim og jakten på det hellige. På utsillingen kan du blant annet se "Gammelnorsk Holiliebok" fra ca 1220.
3. OLAVSVEIEN
"Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veien kommer fra alle himmelretninger til Olav den Helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen." (Fra nettsiden pielgrimsleden.no - se lenke nedenfor).
I Tunsberg er arbeidet med å koble seg til det nasjonale nettverket av pilegrimsruter i full gang, og den offesielle åpningen blir høsten 2019.
Henrik Guii-Larsen