– Gjennom samtalene blir vi som bispedømmekontor bedre kjent med arbeidet i prostiene, hvilke utfordringer de har, hva de har fått til, hva de ønsker å gjøre mer av, og hvordan vi som bispedømmekontor kan bidra til at lokalkirken lykkes med sine ønsker og visjoner, sier Eigil Morvik, stiftsdirektør i Tunsberg bispedømme.
Så langt har prostiene Nord-Jarlsberg, Larvik, Drammen og Lier, Eiker, Hallingdal og Sandefjord hatt sine samtaler. Ringerike, Kongsberg og domprostiet i Tønsberg venter.
På tvers av linjer
I Den norske kirke er det to arbeidsgiverlinjer. Prestene er ansatte i rettssubjektet Den norske kirke som består av 11 bispedømmer, mens øvrige ansatte som kateketer, kantorer, diakoner, menighetspedagoger og folk innen kirkebygg eller kirkegård, er ansatt i kirkelige fellesråd som er kirkens demokratiske organ på kommunenivå. Her er kirkevergen øverste administrative leder, mens prosten leder prestene i prostiet. Tunsberg bispedømme er delt i ni prostier.
– Målsettingen med disse samtalene er å drøfte felles strategiske mål og utfordringer, stimulere til samarbeid i prostiet og sikre god dialog mellom bispedømmerådet og fellesrådene i prostiet, sier Morvik.
Konkrete resultater
Det var først for tre år siden at kirkevergene ble invitert med i samtalene.
– Vi i Tunsberg var, så langt jeg kjenner til, de første som inviterte kirkevergene med i disse samtalene. Jeg vet at flere bispedømmer det siste året har kopiert vår modell med samtaler med prost og kirkeverger sammen. Slik sett er det en bekreftelse på at vi har gjort noe lurt, tror Morvik.
– Ser vi noen gode resultater av disse samtalene?
– Vår satsning på konfirmasjon de kommende årene er et godt eksempel på et prosjekt som har hatt mye av sitt utspring i disse samtalene, sier Morvik.
Selv om antall unge som velger kirkelig konfirmasjon i Tunsberg er stabilt på nesten 70 prosent i snitt, meldes det i alle prostiene om utfordringer og ønske om nytenkning.
– Her skal vi som kontor bidra, sier Morvik.
Lokal verdi
Kirkverge i Gol og Herad, Kjellfred Dekko, bekrefter nytteverdien av samtalene.
– Dette er et dialogisk forum. Vi har lange geografiske avstander i bispedømmet, og ved å møtes føler jeg bispedømmekontoret får en bedre forståelse av hvordan vi jobber og utøver tro lokalt. Da blir det også lettere for oss å få gehør for det som er viktig hos oss, sier Dekko.
Han setter også pris på oppfordringen bispedømmekontoret gir om å jobbe sammen på tvers av arbeidsgiverlinjene.
– Så lenge organiseringen i kirken er som i dag, krever det at bispedømmet er med hjelper oss, sier han.