Otta bykirke

Otta bykirke

                   

Otta bykirke er et kirkelokale samlokalisert med Sel kirkekontor.

Otta Bykirke er et enkelt kirkerom. Rommet ble tatt i bruk i 2008. Bygningen har tidligere vært banklokale, og da kirkekontoret flyttet hit i 2008, ble det også etablert et kirkerom. Bakgrunnen for etablering av Otta bykirke er avstanden til hovedkirken på Selsverket. For å kunne tilby Otta sine innbyggere gudstjenester og andre kirkelige handlinger nærmere der folk bor, ble Otta bykirke etablert. Her blir det avhold gudstjenester, barnedåp og vigsler. I tillegg benyttes lokalene til korøvinger, ulike møter og konfirmantsamlinger. Bykirka er til daglig utstyrt med 20 stoler, men ekstra stoler kan settes fram slik at det er plass til nærmere 60 personer.

Altertavlen

Altertavlen er en gave fra Karine Madslien som ble gitt til Sel kirkelige råd i forbindelse med lensmann Jørgen Madsliens bortgang i 1978. Tavlen er malt av Anne-Lise Knoff i 1980. Tavlen var først plassert i dåpssakrestiet i Sel kirke, fram til det ble flyttet til Otta Bykirke i 2008. Maleriet har en rekke detaljer og symbolikk.

Motivet med madonnaen, alterskapet og det lille tabernaklet er hentet fra den lille pilegrimskirken i Hedalen i Valdres. Der er det et slik skap, en slik madonna og et tabernakel, men ikke føyet sammen som dette. En kan si at det er kirken inne i naturen, kirken inne i oss selv om en vil. Men kunstneren har tenkt at dette er den norske kirke inn i den universelle, alminnelige kirke i form av denne gotiske katedral som sammenflettet av blomster, gotisk florida og gothique flamboyant. Nederst er brødet og vinen, nattverden, og fulgleredet som også det nye liv, den hellige ånds gaver omkranset av blomsten marimjelle - Maria full av nåde, oppfylt av Den hellige ånd. Hun sitter ved treet - livets tre - korset som den nye Eva -  den som hengte frukten tilbake på treet. Hun sitter ved inngangen til Paradiset, og er selv "Janua Coeli", Himmelens port. Skapene på hver side med de mange felter skal bety: I min Fars hus er det mange rom. Stjernene over hennes hode i form av 3 Olavs-staker skal symbolisere hennes jomfrulighet før, under og etter fødselen. På mange gamle ikoner finnes ofte tre stjerner som symboliserer dette.

Treskjeen med aske og vann har to funksjoner: Den brukes til jordpåkastelse og til å stenke vievann.  I tidligere tider ble dette blant annet spredt ut over åkeren for at avlingen skulle bli god. Vievann er velsignet vann, det symboliserer også i grunnen Jesu blod, dåpen. Når vann og vin blandes i nattverden eller når vann og blod rant ut av Jesu side, er blodet et symbol på den menneskelige natur og vannet på det guddommelige, slik det også står: Det er tre vitner i himmelen: Faderen, Sønnen og Ånden og det er tre vitner på jorden: vannet, blodet og ånden.

Røkelseskaret er bønnene som stiger opp. De gule flekkene er myrrha. De hellige tre kongers gaver: Gull røkelse og myrrha forklares slik: Gullet er Kristi kongedømme, røkelsen er Kristi prestedømme og myrrha er graven.

I folkemytologien er helgennavn bevart i blomsternavnene. Her er Marikåpe, Marimjelle, Marihånd, Marigress, Mariauge, Marisko og Maria gullsko. Sverdliljen brukes også hos den Hellige Birgitta som symbol på at "ditt hjerte skal et sverd gjennomstinge". Fjellbrud - eller Bergfrue - kaller kunstneren også for en Mariablomst. Her er også Kongsscepter og Kongelys, Isop, Maria nøkkelbånd og Olavsstaker. Fiolen er også Marias blomst. Og her er også Engletorn - en nyperose.

Hodet på toppen av tabernaklet (Brødhuset) kan være Kristus som hode, men det kan også være kirken som Kristi brud eller kirken som vår mor. Når Maria har båret Kristus i seg - etter ordene: "Velsignet er du som sluttet inne i dit skjød". For de som himelen ikke kan romme, er Maria et symbol på kirken som vår mor. Derfor heter så mange kirker i Europa Notre Dame eller Santa Maria, alt på grunn av Marias relasjon til Kristus. Foruten henne ord: "Se jeg er Herrens tjenerinne, det skje meg etter ditt ord", ville vi ikke hatt kirken. En kan så spørre hva dåpen er. Den er et merke i vår sjel som gir oss de i alt dette.

 

Maleri av disiplene

I Otta bykirke henger det malerier av de 12 disiplene. Sammen med et maleri av jomfru Maria med Jesusbarnet, utgjør disse en samling malerier som er gitt som gave til bykirken. Samlingen er gitt av Marit Storrusten, som også er kunstneren bak disse maleriene.

Øverste rekke fra venstre: Peter, Jakob, Johannes, Andreas, Filip og Simeon. Nederste rekke fra venstre: Matteus, Bartolomeus, Thomas, Judas, Mattias og Jacob d.y.

 

Jomfru Maria og Jesusbarnet. Fritt etter Schnorr Von Carolsfeld (1794-1872), malt av Marit Storrusten 2019.

 

Messehagel fra 1600-tallet

Hun sperret øynene opp - Sigrid Christie - da hun fikk se den gamle messehakelen som hang i kleskapet i sakristiet i Sel kirke. Dette var først på 1990-tallet at hun og hennes mann, Håkon Christie, var på tur i dalen og så på kirker. De var begge ansatte hos Riksantikvaren, med kirker som spesialområde.
"Dette er italiensk silke fra 1600-tallet, og det er bare det tørre klimaet som har berget denne fra å bli ødelagt" sa Sigrid. Den var ikke akkurat oppbevart slik den burde vært. For at den skulle henge rolig på kleshengeren, var den festet med 2 sikkerhetsnåler.
Den hadde ikke være i vanleg bruk på lang tid da den ble "oppdaget". Siste gangen den var i bruk var under 210-års jubileet i 1952. Da var det sokneprest Nils Berg som brukte den.
Sigrid Christie kom med råd om hva som måtte gjøres for å bevare messehakelen. Den måtte inn til Kunstindustrimuseet i Oslo til vurdering og eventuell konservering.
Menighetsrådet bestemte at dette skulle gjøres, og etter vurdering av spesialister ble arbeidet taksert til kr. 25 000,- Men Kunstindustrimuseet hadde ikke ledig tid til å gjøre det akkurat da, så messehakelen ble fraktet tilbake og oppbevart på rådhuset i påvente av ledig tid til å få gjort det. Årene gikk, og først i 2007 ble arbeidet igangsatt. Messehakelen ble konservert og en monter til oppbevaring ble laget.
Det er fantastisk at et klestykke av en slik alder er så bra. En blir imponert over hvor fint håndverk som var utført når de laget så fint stoff for så lenge siden. Fargene er klare, det er nærmest purpurrødt med svart velurmønster. Messehakelen er i dag oppbevart i Otta bykirke. Messehagel i italiensk silke fra 1600-tallet.

 

Innvendig kirkeklokke.

 

Brudeparstoler i bykirka

 

Fleksibelt rom

Møteromsoppsett

Otta bykirke er et fleksibelt rom som kan benyttes til mye annet enn religiøse seremonier. Rommet kan også leies til møter, kurs og andre sammenkomster. Rommet kan enkelt gjøres om til kurslokale eller festlokale. Det er eget kjøkken knyttet til lokalet. Ta kontakt med kirkekontoret for mer informasjon.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"