PREST OG VERNEOMBUD
Tekst: Hilde Fylling Foto: Vigdis Larsen
I følge Arbeidsmiljøloven, skal alle virksomheter med mer enn 10 ansatte, ha et verneombud. Hvis virksomheten har flere verneombud, skal man ha et hovedverneombud, som skal samordne vernetjenesten.
I Den norske kirke, det som før var statskirken, er alle bispedømmekontorene, kirkerådet, og alle prestene en felles virksomhet. Alle prostiene, bispedømmekontorene og kirkerådet har egne verneombud. Hvert bispedømme har derfor et hovedverneombud, som samordner vernetjenesten i bispedømmet. Og så er det altså et nasjonalt hovedverneombud. Hovedverneombudet oppnevnes for 2 år om gangen, og nå er det jeg som har overtatt den stafett-pinnen.
For verneombudet, er det Arbeidsmiljøloven som er grunnboka. Her finner vi hvilke krav det stilles til enhver virksomhet, for at det skal være et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø. Sentralt i kirken møtes vi 4 ganger i året til Arbeidsmiljøutvalg, hvor vi drøfter viktige arbeidsmiljøspørsmål. I Arbeidsmiljøutvalget sitter ledelsen i Kirkerådet, en biskop og en stiftsdirektør på arbeidsgiversiden. På arbeidstakersiden sitter verneombudet og tillitsvalgte. For å skape et godt arbeidsmiljø, er det viktig å få til et godt samarbeid mellom partene. Arbeidsgiver ser kirkens virksomhet fra sin side, mens arbeidstakerne ser hvilke utfordringer arbeidstakerne kan ha. Derfor må vi snakke godt sammen og finne gode løsninger.
Hvilke arbeidsmiljøutfordringer kan det være i kirken? Min erfaring er at det både dreier seg om fysiske arbeidsmiljøutfordringer, som fysiske forhold på kontorer, kirker og kapeller (lys, luft, støy), og psyko-sosiale forhold, belastningsskader og slitasje av en tjeneste hvor man møter mange mennesker i sorg og krise. Noen av disse utfordringene har vi dårlig kultur for å snakke om og ta tak i, og kirken har også kort erfaring i å være selvstendig. Tidligere kunne vi alltid lene oss på departementet, men nå må vi sørge for å ha gode rutiner og ordninger på disse feltene selv.
For å ivareta vervet som Hovedverneombud i Den norske kirke, er jeg 80% frikjøpt fra vanlig prestetjeneste. Det betyr at jeg fortsatt skal være prest i Kjerringøy og Rønvik i 20%. Det er naturlig å prioritere oppgaver i Kjerringøy, samt samordning av prestetjenesten på Sølvsuper og noen gudstjenester i Rønvik.