Langfredag vil det nemlig ligge en skatt av et kunstverk på alteret i Egersund kirke. Skatten er en Tornekrone, skåret ut av et stykke tre. Mannen bak kunstverket er bonde Bernt Berntson Toks (1886-1941) fra gården Toks i Sokndal. Folket på Toks hadde varme tanker knyttet til Misjonens sak. I sin kunstneriske utfoldelse laget Bernt Toks en Tornekrone som han gav til Bernt Sigurd Bjaanes, en ungdom i nabobygda Ålgård. Både misjonens sak og tornekronen skulle senere være med på å prege «den unge Bernt». Han sa ved en anledning at Langfredagen var en av de viktigste dagene i året for ham.
Så til historien om hesten! Hesten har ikke så mye med påsken å gjøre. Jesus brukte ikke hest på Palmesøndag. Han benyttet et esel når han red inn i Jerusalem. Likevel er det fint å ta med historien om hesten med tanke på alt det gode som kan binde oss sammen.
I bygda Ålgård bor det for tiden en eldre bonde, Rolf Støle. Folket hans var i slekt med folket på Toks. Rolf forteller at han i 1941 gikk opp til gården Toks for å hjelpe til med å dyrke poteter. Da han kom frem, ble det meldt at «gamle Bernt Toks» var dø samme dag.
I 1958 flyttet familien Toks ned i dalen til Åmodt. Hesten sin gav de da til Rolf Støle mot at de fikk låne den hver gang de skulle få inn høyet.
Det er fint med alt det som kan knytte oss sammen. Denne gangen var det Tornekronen, Misjonen og Hesten som var bindeleddet mellom to gårder i Bygde-Norge.
Denne påsken kan du og jeg takke for alle gode bånd som binder oss sammen. I Påskebudskapet og ikke minst i Tornekronen har vi bånd som ikke bare binder oss sammen med hverandre, men også med Himmelens Gud!
God Påske!
Reidar Bjaanes