Av Siri Johannessen
Mandag 8. mars er det den internasjonale kvinnedagen. Kamp for rettferdighet er ett av de diakonale hovedområdene i Den norske kirke. FNs 5. bærekraftsmål er «Likestilling mellom kjønnene». Noen vil ha vanskelig for å skjønne hvorfor man da må fokusere på kvinner, sågar ha en egen kvinnedag, når også menn opplever diskriminering og overgrep. La oss med det første fastslå; diskriminering, overfall, urettferdighet og overgrep skjer mot mennesker av begge kjønn. Likestilling handler om menneskeverd, om verdien vår som skapte medmennesker, og om å verne om hverandre. Kjønnene stiller likt.
Likevel er det fremdeles behov for kvinnekamp, både internasjonalt og her i Norge. Innenfor maktposisjoner i politikk og næringsliv er det flere menn enn kvinner på toppen, også her i Eigersund. Paradoksalt nok er de landene som har klart seg best gjennom koronapandemien, både med å kontrollere smitte, og å håndtere økonomiske og helsemessige konsekvenser, styrt av kvinner. Likestilling handler om rettferdig fordeling av makt.
Fattigdom er tett knyttet til diskriminerende lover og sosiale normer, som gir kvinner dårligere økonomi og færre muligheter. Fremdeles må det kjempes for betalte omsorgsplikter, fulltidsstillinger, og bedre lønn og arbeidsforhold i omsorgs- og oppvekstsektor. I Eigersund er kvinner sterkt overrepresentert i deltidsstillinger, noe som påvirker både muligheter til lån, bolig og tilstrekkelig inntekt ved sykdom, uføretrygd eller permittering. Kvinner utgjør store deler av helsesektoren, som bærer kampen mot korona, og er viktige omsorgspersoner. Et klapp og prat om felles dugnad er ikke med og bedrer lønnsvilkårene. Likestilling handler om økonomisk frihet.
I alle deler av verden opplever jenter og kvinner utstrakt diskriminering og vold. Undertrykkelse av kvinner er brudd på menneskerettigheter, hinder samfunnsutvikling og fred, og er et hån mot skapelsen. En av de største truslene mot kvinner i verden er manglende tilgang til reproduktiv helse; tvangsekteskap (vet du at hvert 3. sekund giftes et barn bort? Det vil si ca. 45 jentebarn på den tiden du bruker til å lese dette), menneskehandel og kjønnslemlesting er utbredt. Likestilling handler om kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eget liv.
Kvinners deltagelse og lederskap i beslutningsprosesser og politisk innflytelse må sikres. Politikk og lovverk må endres om kvinner skal sikres like retter til økonomiske ressurser, naturressurser, makt og innflytelse. Det er en grunnleggende menneskerettighet å leve uten vold og diskriminering. Mange ganger er det bevist at politisk, sosial og økonomisk likestilling mellom kjønnene bidrar til en positiv utvikling på alle plan. Vi har fremdeles en vei å gå. Likestilling handler om kvinnekamp.
Årets globale tema for kvinnedagen er «Women in Leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world». Temaet skal løfte frem den overveldende innsatsen verdens kvinner og jenter gjør for å lage en rettferdig fremtid for alle. Man etterlyser kvinners rett til medbestemmelse over livet, lik lønn, lik deling av ulønnet omsorg og husarbeid, slutt på all vold mot kvinner og jenter, og helsetjenester tilpasset deres behov.
God 8. mars!