I sin første preken som biskop i 2009 talte Erling J. Pettersen om det å leve med ansiktet vendt bort fra de som er rundt oss. I sin siste preken som biskop i Stavanger tok han opp den røde tråden i sin forkynnelse og siterte filosofen Emmanuel Lévinas.
- Den største synd er å gå forbi. Å være likegydig til lidelsen. For det er i den andres ansikt at jeg ser Gud, sa biskop Pettersen.
- Guds ansikt er aldri gjemt. Han vil at vi skal leve med ansiktet vårt vendt mot hans, slik at vi kan hente kraft til å leve med ansiktet vendt mot hverandre.
I prekenen, som ble holdt på Menneskerettighetssøndagen, minnet biskopen om dagens lidelser i Aleppo. Han trakk også tråden tilbake til 2. verdenskrigs grusomheter og pekte på at kampen mellom lys og mørke stadig finnes. Verden og samfunnet vårt viser at ondskapen har et menneskelig hjerte.
Mosaikkpreken
- Vi blir ufølsomme for andres lidelser, sa paven da han besøkte Lampedusa. I Norge svarer vi med å sende 37 barn til en usikker fremtid i Afganistan, påpekte biskopen.
Han anbefalte ellers varmt pavens bok "Gud er barmhjertighet", som ble gitt ut nylig. Erling Pettersen har selv gitt ut bok i høst. "Gud sett nedenfra", der han blant annet sier: "Før spurte vi om vi kunne snakke om Gud etter Auschwitz. Nå må vi spørre om vi kan snakke om Gud etter Aleppo."
Den kunst- og kulturinteresserte biskopen trakk også inn Helge Torvund, Kjell Nupen og Oskar Stein Bjørlykke i det han kalte en mosaikkpreken - med mange biter av mørke og lys.
- Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det, siterte han Johannesevangeliet.
- Utvidet tjeneste
Preses Helga Byfuglien takket biskop Erling for trofasthet i tjenesten for kirken, både som biskop i Stavanger og med tråder tilbake til tiden som misjonær og i Kirkerådet.
- Din historie er en fortelling om en utvidet tjeneste. Du representerer et mangfold og en erfaring som gjør at du har plassert deg midt i kirken, sa Byfuglien. Hun takket også for biskopens bidrag til kirken som et lærende fellesskap, for hans engasjement for misjon og økumenikk, og for hans tydelige Kristus-forynnelse.
- Du har bidratt til en livsnær og himmelvendt kirke. Du har vist oss Gud mer sett nedenfra, men også løftet opp perspektivene. Du har tilført kompetanse i bispekollegiet, uten å være dominerende eller hoverende, sa preses.
- Åpen og inkluderende brobygger
Etter gudstjenesten fredag ettermiddag i Haugesund, var det invitert til kirkekaffe i Vår Frelsers menighetshus. Her vanket mange gode ord og varme takk fra kolleger og samarbeidspartnere på Haugalandet.
- Du har bidratt til en mer åpen og inkluderende folkekirke. Tusen takk for ditt arbeid som brobygger, også mot det muslimske samfunnet, sa Arne-Christian Mohn, ordfører i Haugesund.
- Du har en vilje til å stå på og strekke deg langt. Takk for ditt engasjement for misjon, trosopplæring, diakoni og tilrettelegging. Du har ledet rådet på en forbilledlig måte. Det har til tider vært høy temperatur og vi har vært uenige, men du har vist raushet og omsorg. Du har satt gode spor hos mange, sa bispedømmerådsleder Lars Tore Anda.
- Du har gitt oss proster ansvar, og stolt på oss. Det er en tillitserklæring vi har tatt til oss og gledet oss over. Du har tatt ansvar i utfordringer, og funnet løsninger. Du har ikke bare vært arbeidsgiver, men også venn, sa prost i Karmøy, Helge S. Gaard.
- Du kjenner alle oss prester ved navn og husker på oss når vi har bursdag! Du motiver og inspirerer oss, alltid med godt humør og glimt i øyet. Du er et godt prestelig forbilde, sa kapellan Torgeir Vea.
- Alle sin biskop
- Du er varm, ser oss og lytter. Du er lett å bli glad i! Du respekterer andres meninger, det går an å være uenig med deg. Du har delt av din store erfaring og kunnskap, sa kateket Marit Sofie Teistedal Vikre.
- Du er nærværende, du ser ikke gjennom eller forbi noen. Vår del av bispedømmet har følt oss sett. Din omsorg oppleves som stor, og ditt sosiale engasjement oppleves dermed som ekte og rotfestet, sa kirkeverge i Haugesund, Kjetil S. Nordstrøm.
- Jeg er glad for at du er alle sin biskop, enten det er rusmisbrukere, tiggeren eller flyktningen på mottaket, sa Arne Valen, leder for Kirkens Bymisjon i Haugesund.
- Takk for at du har vist oss en trygghet på at musikk kan brenne og skape relasjoner både oppover og sidelengs, sa kantor og leder for Norsk orgelfestival Arnfinn Tobiassen.
- Du har deltatt aktivt i filmfestivalen, sett uhorvelig mye film, kommet med innspill og vært en god samtale partner. Jeg håper du fortsetter som jurymedlem i Andreasprisen, slik at du kommer tilbake, sa Gunnar Johan Løvvik, tidligere leder for Den norske filmfestivalen.
Festkirkekaffe i Stavanger
I Stavanger var det avskjedsgudstjeneste i en fullsatt Domkirke søndag 4. desember, til toner fra Domkirkens kor og musikere, Randi Tytingvåg og Dag Vagle.
Etter gudstjenesten inviterte ordføreren i Stavanger til festkirkekaffe i Stavanger Hall. Her ble det taler fra både politiske og kirkelige ledere.
Ordfører Christine Sagen Helgø takket biskop Erling for god kontakt og gode samtaler. Hun fokuserte blant annet på hvordan biskopen har engasjert seg i det flerkulturelle samfunnet, blant annet i prosessen for å opprette Kirkelig Dialogsenter, der Stavanger kommune og fylkeskommunen har bidratt.
Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa snakket om hvordan Erling har kommet, vunnet hjerter og sett enkeltmennesker. Gerd Karin Røsæg, assisterende direktør i Kirkerådet snakket om biskopen som en døråpner for kirken, som har åpnet troens rom for mange mennesker. Bispedømmerådets leder, Lars-Tore Anda, fokuserte på gode visitaser, evnen til å lede gjennom andre, lytte, være raus og samarbeide godt med bispedømmerådet. Kirkevergen i Stavanger gav biskopen en sydvest med Domkirke-emblem.
Trygghet og framtidstro
På vegne av presteforeningen takket også Lars Sigurd Tjelle for at biskopen har vært inspirerende, ikke inspiserende. Kirkelig dialogsenter takket for biskopens bidrag til god dialog mellom ulike trossamfunn, og Andreas Bjelland Eriksen fortalte sterkt om hvordan biskopen hadde bidratt til at trygghet og framtidstro vendte tilbake i tiden etter 22. juli 2011.
Biskopen selv takket for godt samarbeid og for mange gode ord. Hans egen tale understreket at det var viktig for ham å avslutte, og at han gleder seg til å bli pensjonist. Han gleder seg også på vegne av den som blir ny biskop, som kan vente seg mange flotte opplevelser som biskop i Stavanger.
Avskjedsmarkeringene har også blitt godt dekket i media.
Her er en video fra gudstjenesten i Stavanger Domkirke fra NRK Rogaland.
Stavanger Aftenblad laget en reportasje fra gudstjenesten (for abonnenter).
Også Haugesunds Avis dekket gudstjenesten i Haugesund (for abonnenter).
Og Vårt Land trykket mandag et lengre intervju med Erling Pettersen.