I likhet med mange andre par, har Ann-Heidi og Øystein i flere år prioritert dåp og feiring av de nyfødte før feiringen av eget forhold. - Vi har lenge syslet med tanken om å gifte oss, det har bare ikke passet. Men det er jo en dårlig unnskyldning, innrømmer Øystein Lund Olafsen.
Og i likhet med stadig flere, bestemte de seg til slutt for å slå sammen to seremonier, dåp og bryllup. For Olafsen var dette en løsning han kjente godt til. Han er kantor i Lommedalen menighet, der de også har lagt til rette for lørdagsdåp.
- Jeg har sett løsningen med dåp og bryllup samtidig før, og har vært med å ha vielse i etterkant av gudstjeneste med dåp, forteller Olafsen.
Prioriterer dåp
Den siste tiden har kirken tydelig oppfordret til å slå sammen to viktige familieseremonier som dåp og bryllup. For mange samboerpar blir dåpen den store første festen familiene treffes. Bryllup kommer ofte litt i bakgrunnen etter som årene går, eller blir utsatt på ubestemt tid. Å sette seg selv i sentrum for en stor fest føles heller ikke naturlig for alle.
I en travel hverdag med små barn og travle jobber, har ikke en feiring av de voksnes forhold stått øverst på planen for Olafsen og Mathisen.
- Jeg har vært gift før, det har kanskje også vært en grunn. Men nå var vi der i livet at dette ble viktig, forteller Olafsen.
- Hva er bakgrunnen for at dere valgte Rossabø kirke og Haugesund?
- Det var en praktisk løsning for oss, samtidig som vi har tilhørighet til strøket. Ann-Heidi selv er døpt der og mammaen hennes både er døpt og gift i den kirken. Ann-Heidi var også med mormoren sin på gudstjeneste i Rossabø kirke annenhver søndag som liten.
Viktig med kirkebryllup
For paret var det å velge kirkelig vigsel et lett valg.
- Det er viktig for oss at både dåp og bryllup foregår i kirken. Vi er kristne, så noe annet hadde vært uaktuelt. Vi ønsket den kirkelige rammen og velsignelsen av forholdet. Vi har også begge vokst opp i kirka og gått i kor, forteller Olafsen.
Han er dirigent for Gospelkoret HIM, og det var der paret traff hverandre i 2008. De trengte ikke mange månedene for å finne ut at det var de to som skulle være sammen.
På forhånd gledet Olafsen seg mest til selve seremonien, der både små og store i den musikalske familien skulle bidra.
- Seremonien ble veldig personlig, forteller Ann-Heidi Mathisen. - Vi hadde med egen prest som kjenner oss godt. Vi valgte selv alle salmer, og andre musikalske innslag. Storebrødrene hjalp til under dåpen. Storebror tok av lua og mellombroren tørket hodet til lille Anna.
- Rossabø perfekt til bryllup
Barna ble heller ikke begrenset nevneverdig under vielsen.
- Etter at guttene kom opp med ringer til mamma og pappa, ble de værende og turne rundt alterringen mens vi ble viet. De hadde fått beskjed om å sitte rolig, men hva gjorde vel det? Det var kun vår egen familie som var til stede, sier Mathisen.
- Hvordan var det å ha bryllup i Rossabø kirke?
- Rossabø kirke fungerte veldig bra til vårt behov. Vi var for eksempel ikke opptatt av å måtte gå inn en dør bakerst i kirken. I Rossabø kirke må vi gå inn i vinkel. Vi ville ha en flott og høytidelig seremoni, men vi var også opptatt av takhøyde og at det ikke skulle være for stivt. Rossabø er perfekt til det formålet, forteller Ann-Heidi Mathisen og Øystein Lund Olafsen.