Preses Olav Fykse Tveit fremhevet Tutu som et fredssymbol for hele verden i sine innledningsord.
Danset nedover kirkegulvet
Statsminister Jonas Gahr Større trakk frem personlige minner fra sitt første møte med Tutu i Afrika i 1986. -Vi danset nedover midtgangen i kirken. Da jeg fortalte at jeg var fra Norge, fikk jeg en klem. Han var en nær Norges-venn etter at han mottok fredsprisen i 1984, sa statsministeren.
Tutu og Mandela
-Tutu var opptatt av at forsoning bygger på at sannheten kommer frem, og da må man begynne med seg selv. Sammen med Nelson Mandela viste Desomond Tutu at mennesker er i stand til å løfte seg, sa Støre i sin minnetale.
Nobelkomiteens leder
Det var flere som hyllet Desmond Tutu i Oslo domkirke, blant dem nobelkomiteens leder Berit Reiss Andersen. -For Tutu var ikke nestekjærlighet bare teori. Det var noe som forpliktet. Tutu brukte latter og humor som våpen, og han kunne bite fra seg, mintes Reiss Andersen.
Tutu døde på martyrdagen
Prekenteksten var hentet fra Tutus dødsdag, martyrdagen 2. juledag, der vi følger den dramatiske flukten til Jesus, Maria og Josef fra Herodes. Tidligere prost Trond Bakkevig trakk frem i sin preken både Jesu flukt til Egypt og Guds befrielse av israelitten som klare paralleller til apartheid-regimet. -Kirken må aldri slutte å bry seg om undertrykkelse, sa Bakkevig.
Begrenset antall gjester
På grunn av korona-restriksjonene var det kun 50 deltagere til stede i domkirken, blant dem kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre, Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten og biskopene Olav Fykse Tveit, Solveig Fiske, Gunnar Stålsett og Andreas Aarflot.
Musikken
Elever fra Rønningen folkehøy skole sang afrikanske sanger, og ellers bidro en gruppe fra domkoret under ledelse av Vivianne Sydnes og kantor Kåre Norstoga.