Da Oslo ble et bispesete måtte en samtidig begynne å anlegge en domkirke i byen, og rundt år 1130 sto den første domkirken ferdig. Oslo var på denne tiden en liten middelalderby og lå i det som i dag er bydelen Gamle Oslo. Byen besto for det meste av små trehus og midt i byen runget den 66 meter lange steinkirken med navnet etter Oslos skytshelgen: St. Hallvard. Og inni kirken, oppå høyalteret, lå også relikviene etter helgenen i et vakkert utsmykket relikvieskrin.
Hallvardskirken måtte tåle flere branner, men etter at storbrannen i 1624 hadde satt hele byen i flammer blir hverken kirken eller byen den samme igjen. Den dansknorske kongen Christian IV beordrer at byen ikke skal bygges opp igjen. I stedet skal det bygges en ny by, Christiania, som skal bli en festningsby og ligge i le av Akershus festning. Og i 1632 blir det bestemt at det også skal bygges en ny domkirke i den nye byen.
I dag ligger kun ruinene igjen av Oslos første domkirke. Det som en gang var hjertet av middelalderens Oslo, er i dag et travelt veikryss. Men tar du turen til der hvor Bispegata og Oslo gate krysser finner du spor etter middelalderen og Hallvardskirken.