Nyforelska på generasjonssang
Det pludres, klappes og knirker litt i en rullestol. En eldre dame ler så tårene triller. En liten kar kryper over gulvet og titter opp på en eldre kar som smiler fra øre til øre.
Klokka er 11.00 en nesten, vanlig torsdag på Sofienberghjemmet. En gang i måneden er det generasjonssang, og rundt 40 små og store er klar for å synge, klappe, leke og prate litt sammen. Sangstunden er et diakonalt tilbud i samarbeid mellom Paulus og Sofienberg menighet og Sofienberghjemmet.
- Nå setter vi i gang dere! Første sang i dag er Blåmann, blåmann, bukken min, sier sangpedagog Mari-Kjersti Tennfjord, leder generasjonssangen sammen med diakonen i menigheten og aktivitører fra Sofienberghjemmet.
- Generasjonssang er en sosial- og musikalsk samlingsstund, som gjennom sang og bevegelse skaper glede, engasjement og kontakt mellom de helt unge og gamle. Ideen minner om Babysang-konseptet og går ut på å bringe sangstunden inn til de gamle, der de er. I rammen av de kjente barnesangskattene våre, skaper vi en stund for nærhet, stimulanse og gjenoppdagelse av musikalske minner, i en sosial og rolig atmosfære. For dem som har et forhold til tro og kirken, har vi også med noen barnesanger med kristent innhold, forklarer Mari-Kjersti.
Generasjonssang passer best for babyer på 3 - 15 måneder med foreldre og eldre på f.eks. eldresenter eller sykehjem.
-Pårørende til de eldre kan også delta, understreker sangpedagogen, som først startet med sangkonseptet i 2015 på Fagerborghjemmet i samarbeid med Fagerborg menighet.
En god møteplass
Foreldrene som kommer på generasjonssang, "deler" raust på barna sine, og mange synes det er hyggelig å slå av en prat. Det blir mange rørende øyeblikk på tvers av generasjoner.
-De eldre sitter klare og venter og bare stråler opp, når smårollingene kommer inn i rommet. Gleden er ekstra stor når de plutselig får en liten kropp på fanget, forteller sangpedagogen, som anbefaler flere menigheter å samarbeide med sykehjem og starte generasjonssang.
Lille Sigrid på 8 måneder er allerede en «erfaren generasjonssanger» sammen med mamma Ane Hermansen.
-Jeg er sykepleier og har jobbet på Sofienberghjemmet tidligere. Jeg ser hvordan de eldre tør opp, armer og bein er med, og de får en annen glød i ansiktet. De eldre ser nesten helt forelska ut, sier Ane med et smil.
-Positiv respons er smittsomt både for små og store. Småbarn og eldre utrykker primærfølelsene tydelig med gleder, latter og gråt. Det er fint at barna får oppleve andre voksne enn bare foreldrene og bli kjent med eldre mennesker, synes Ane.
Søstrene Karin og Anne er to eldre damer som koser seg på generasjonssangen en gang i måneden.
-Det er veldig hyggelig med kontakten med de små, sier søstrene og ler godt. De gleder seg allerede til neste samlingsstund.
Siste sang på programmet i dag er «Den fyrste song eg høyra fekk». Unge og gamle synger, noen eldre minnes gamle dager med en liten tåre i øyekroken og et par babyer har sovnet…
Kampanje på trikk og busser
Følg med på Oslos trikker og busser fra 9.-15.okt.Da kommer en kampanje om kirkens omsorgstjeneste og diakoni! Generasjonssang er en del av kirkas diakonale arbeid.
Neste generasjonsang på Sofienberghjemmet er:
torsdag 19. okt. kl.11.0, torsdag 9.nov. kl.11.00 og torsdag 7.des.
kl.11.00
Tekst og foto: Eleni Maria Stene
Diakoni kan f.eks. være å lage en god møteplass mellom småbarn og eldre, som på generasjonssang på Sofienberghjemmet eller å samtale med noen som trenger det i sorg.
Andre ganger handler diakoni om å møte folk med rus eller ensomme som trenger noen å snakke med.