Kjære konsertvenn!
I en kjær gammel sangstrofe heter det «Kom mai, du skjønne, milde gjør skogen atter grønn». Nå har det seg vel slik at det ble april som tok den jobben i år, men like fullt har det blitt mai og skogen er allerede grønn. Og full av blomster og fuglesang. Mer fullkommen kan ikke naturen bli, spør du meg. Og midt i all den vårlige prakt skal det bli en musikkmønstring uten like i Sagene kirke disse fine maidagene. Heng på og bli med.
3. mai - BONUSKONSERT
Kl. 13 - allerede i morgen - spiller den 27 år gamle 2. års masterstudenten ved Norges Musikkhøyskole, Vivian Louise Tsui, et utsøkt Mozart program. Hun har vært elev av bla. Einar Steen-Nøkleberg og studerer for tiden med professor Håvard Gimse. Konserten er gratis. Velkommen.
6. mai blir det den andre av Hollenbachfestivalens orgel- og klaverkonserter. Den unge pianisten Julius von Forstner gjester oss og skal spille to Scriabin sonater. Og som ved konserten 29. april spiller jeg barokke instrumentalkonserter transkribert (omkomponert) til orgel av Johann Gottfred Walther og Johann Sebastian Bach. Dessuten innledes og avsluttes konserten med musikk av Kjell Mørk Karlsen. Den observante programleser vi se at programmet også ved denne andre festivalkonserten har en programsymmetri, som er ment å skape et slags indre drama, med Bach i sentrum for kontraster fra tre sekler
8. mai - BONUSKONSERT
Liker du Chopin? Da er dette din aften. Musikkhøyskolens klaverstudenter skal framføre alle Chopins nocturner og polonaiser i en maratonkonsert som begynner kl. 18 og varer til den er slutt. Dette blir «kvelden» skal jeg love deg. Konserten er selvfølgelig gratis. Vel møtt!
13. mai er tirsdagen i selveste 17. mai uka. Det blir ingen nasjonaldagskonsert, men norsk musikk skal det bli. Jeg skal kombinere to av mine favoritter; Edvard Grieg og Kjell Mørk Karlsen. Jeg har arbeidet en stund med å få to markerte skikkelser, fra hver sin tidsepoke og med helt ulikt uttrykk, til å «smelt sammen». Jeg tror jeg nærmer meg løsningen nå. Komponisten Mørk Karlsen sendte meg sitt siste orgelopus for en tid tilbake. 24 vakre interludier. Musikk som betar og treffer meg. Et interludium er et mellomspill, og denne gangen presenter i mellom de vakreste av Griegs perler. Det blir forresten en liten overraskelse i programmet også. Mon tro om det kan gi deg en aha opplevelse…. hm…. jeg tror jammen vi skal pynte med norske flagg jeg, og ha noe ekstra godt til kirkekaffen. Vi er jo på terskelen til nasjonaldagen. Velkommen!
20. mai har fått en slags Weidemann-inspirert illustrasjon …... Kan du gjette hva den symboliserer/er? Jeg kan jo røpe det…. Det er kartbildekunst av de baltiske landene; Estland, Litauen og Latvia. Har du vært der? Det har jeg. Og jeg må fortelle om en «one time i life» opplevelse for mange år siden. Jeg var på tur med et av korene mine til bla. Latvia. Og vi skulle få synge ved en korfestival i Riga. Jeg viste at latviere var et korsyngende folk, så vi gledet oss. Vi hadde fått det ærefulle oppdrag i åpne festivalen, som et gjestende kor fra Norge. Det var en gedigen korstadion, og det opplevdes som det var publikum som ved en kamp på Ullevål. Vi gikk i prosesjon inn og stilte opp der vi var anvist. Lett smånervøse sang vi våre tre utvalgte norske sanger. Og vi var strålende fornøyd. Når vi hadde sunget ferdig, løftet jeg blikket, fra dirigentpodiet, mot festivalkoret som stod oppstilt rett bak oss. Da satte jeg pusten i halsen. Vi var jo et «kjempestort» kor fra Norge, over 70 korsangere. Bak oss stod det et kor på nærmere 1000 sangere pyntet i fargerike folkloristiske drakter. Jeg har aldri sett så mange korsangere oppstilt noen gang. Det opplevdes som en endeløs folkemengde. Vi gikk av scenen, og hørte gigantkoret synge. Mirakuløs opplevelse. Jeg tenkte at det var greit å likeså godt ikke invitere dette Riga-koret til Sagene kirke tirsdag 20. mai. Det er noe med oppstillingen der framme i kirken liksom…. Men orgelmusikk fra dette eventyrlige kultur riket, som Baltikum er, det skal du få oppleve. Og av komponister du kanskje knapt har hørt om. Men som er av Baltikums musikalske varemerke – og kulturelle stolthet. Gå ikke glipp av denne begivenheten.
24. mai - BONUSKONSERT
Nøkleberg og Beethoven fortsetter. Dette er den tredje konsert i serien Beethovens samlede klaversonater med mesterpianisten Einar Steen-Nøkleberg. På programmet denne lørdags formiddagen står op. 27 nr. 1, 31 nr. 2, 90 og 2 nr. 3. Konserten begynner kl. 13 og er gratis. En historisk begivenhet. Kom og nyt den.
27. mai er det Bach igjen. Jeg har hatt dere med på en vandring i Bachs orgel-moll-verden. Jeg har spilt i timevis fra alle skalaens molltonearter, men en moll-toneart gjenstår. Og den kommer denne tirsdagen. Det blir Bach i g-moll. Og jeg er ikke i tvil om at det må ha vært en av Bachs yndlingstonearter. Hans opuskatalog (BWV) er full av g-moll musikk. Og høyest, synes jeg, troner åpningen av Johannespasjonen. Velkommen til g-moll fest!
Alle konsertene avsluttes med en kort tidebønn ledet av presten eller diakonen.
Og som alltid byr våre kirkeverter på en kopp kaffe og en kakebit - på kirketorget bak i kirken - på veien ut i hverdagen igjen.
Vil du eller noen du kjenner stå på eller gå av epostlisten så send meg et varsel.
Alt godt, Stein