Hvordan startet ditt engasjement og hvor gammel var du?
Jeg startet i 2020, da var jeg 14 år og gikk på Kongsvinger Ungdomsskole KUSK, hadde et valgfag som het Innsats for andre, faget hadde som hovedmål at elevene skulle gjøre noe godt for andre i alle aldre og gjøre hverdagen litt lettere. Det hele startet under Korona, jeg tok da en tur til beboere på Roverudhjemmet og spurte hva de ønsket seg, resultatet ble at alle fikk julegaver. I 2021 arrangerte jeg Eldrefest med mat og trekkspillmusikk på Bøndernes Hus på Brandval. I 2022 ble det arrangert julemiddag for Barnefamilier. I 2023 begynte arrangementene Åpen sommerdag i august og Juleverksted i desember, begge i Storhallen på Kongsvinger. Her ble det arrangert forskjellige aktiviteter og salg av kaffe, saft og vafler m.m. På åpen sommerdag er det bare å møte opp, men på juleverksted er det påmelding, pga gratis grøt og nisseposer. Begge arrangementene er for alle fra 0-100 år. Barn må ha med en voksen, ettersom vi ikke har kapasitet til å være barnevakter. Dette ble en stor suksess og fortsatte i 2024 og nå også i 2025. Åpen sommerdag i år er planlagt 9.august kl 11-17, dato for juleverksted kommer senere.
Du er med i noe som heter Bygdehjertet, hvordan startet det og hva jobber dere med?
Vi startet i 2024 og måtte ha et navn for å kunne få et Organisasjonsnr. Ettersom mye av sponsen stoppet opp uten dette, min hovedspons nå er at vi henter panteflasker både Norske og Svenske hos de som ønsker å bidra, under Koronaen måtte jeg bruke av mine konfirmasjonspenger for å “erstatte” svenskepanten pga stengte grenser. Det er 5 faste med i Bygdehjertet og ca 40 frivillige hjelpere med på de store arrangementene som da er Åpen Sommerdag og Juleverksted, alle hjelpere har da t-skjorter med logo Bygdehjerte på Åpen Sommerdag og er kledd i noe rødt på Juleverksted, hjelperne har også navneskilt, slik at alle besøkende skal se hvem vi er, alle som hjelper til er plassert på de forskjellige aktivitetetene og noen på kjøkkenet som ordner med mat og drikke.
Har du fått noen priser eller utmerkelser for ditt engasjement?
Jeg har fått følgende priser: Årets Glåmdøl i 2022, Overskuddmenneskeprisen i 2023, Paul Harris Prisen i 2024, sammen med denne prisen fikk jeg også en sjekk fra Lions Club i Kongsvinger, dette ble utdelt i forbindelse med Juleverkstedet i Storhallen i des 2024, da var også Nrk 2 der og filmet, dette ble vist senere på TV. Våren 2025 fikk jeg Frivillighetsprisen for 2024. Begrunnelsen for disse utmerkelsene er hennes store engasjement for frivilligheten og at hun vil at andre skal få oppleve noe positivt i sin hverdag.
Får du noen økonomisk støtte for det du driver med?
Som nevnt tidligere er min nåværende hovedstøtte all panten som folk rundt omkring samler slik at jeg kan hente hjemme hos dem, noen kommer også hjem til meg med pant. Panten hentes hver søndag, jeg har også fått litt støtte fra forskjellige firmaer rundt omkring i kommunen, noen støtter rent økonomisk og andre med varer til aktivitetene på de store arrangementene. Noen støtter via Vipps og bedrifter støtter på sin måte. Bygdehjertet selger også armbånd for å få inn litt inntekter. Det blir delt ut flyere i postkasser for å minne om panteinnsamling.
Du er et godt forbilde for andre. Hvordan opplever du det selv?
Det er veldig godt og stort for meg, det er stas at det jeg gjør blir lagt merke til. De prisene jeg har fått gleder hjertet mitt veldig, og viser at det jeg gjør er bra for miljøet.
Det du gjør gleder veldig mange Karianne, det gir andre gode opplevelser. Vi ønsker deg masse lykke til videre med ditt gode arbeid med Bygdehjertet. Vi er veldig stolte av deg!
Tekst: Eldbjørg Hytjan
Jenta med det store hjertet for bygda og menneskene som bor der
Karianne Moen Pedersen er ei jente på 19 år fra Brandval som har et stort engasjement for frivilligheten og et stort hjerte for at folk i alle aldre skal ha det bra. Bygdehjertet er hennes hjertebarn.
Publisert:
