Da var vi kommet til 1. påskedag. Men hvorfor heter det påske?
Godt spørsmål. Da må vi rykke tilbake til skjærtorsdag og måltidet til Jesus og disiplene. De feiret starten av «pesach», som betyr «gå forbi». Det handler om engelen som i Egypt gikk forbi de husene der dørstolpene var smurt inn av blod fra det slaktede lammet, men som tok livet av den førstefødte i andre hus. Vårt ord «påske» er avledet av det hebraiske «pesach». Det er ikke så rart, siden høytidene faller sammen i tid. Men døden som går forbi dem som har blodet strøket på dørstolpene, er jo et klart symbol på det kristne påskebudskapet.
Men nå er du egentlig tilbake på langfredag. Hva skjedde 1. påskedag?
Da ble det stor oppstandelse. Uttrykket stammer nettopp fra det som skjedde da. Jesus var lagt i en grav, som vi ikke sikkert kan plassere stedet for i dagens Jerusalem. Men det er ikke viktig. Det viktige er at noen kvinner og deretter et par disipler fant en tom grav, at Maria Magdalena møtte Jesus og at han deretter ble møtt av mange.
Hvorfor er dette viktig?
Fordi det viser at Jesus var den han på forhånd sa at han var: Guds Sønn som ble ofret for vår skyld. Husk at disiplene og alle andre tilhengere av Jesus trodde at langfredag var slutten på hele bevegelsen rundt Jesus. Den troen hadde de med seg også 1. påskedag. Men møtene med den levende Jesus ble så sterke og tydelige at tvilen forsvant. Uten oppstandelsen er vår tro ingenting, slik Paulus sier det. Men Jesus er oppstått, og av det faktum oppsto det en verdensvid kirke som fortsatt består og vokser.
Hvorfor skal vi tro dette?
Om Jesus har oppstått fra de døde, kan vi menneskelig verken bevise eller motbevise. Det handler til sist om tro. Men det er mange gode holdepunkter for at det skjedde, og hvorfor er det ennå ingen som har klart å motbevise det skikkelig? Det mangler ikke på folk som har prøvd, men for noen av dem har det endt i en kristen tro.
Går det an å lære mer om dette?
Spør en prest eller en erfaren kristen. De kan helt sikkert også vise deg til troverdig litteratur om oppstandelsen i tillegg til det du kan lese om i Bibelen. I mellomtiden ønsker jeg deg en riktig god påske!
John Egil Bergem