Her var det råteskade på bindingsverk som er hoved konstruksjonen til tårnet. Denne konstruksjonen danner den karakteristiske «løkfasongen» i nedre del av tårnet. Vanninntrenging over tid, har medført råteskader på bærende konstruksjoner og det var på tide å få utført en større reparasjon av tårnet. Det ble utført en tilsvarende reparasjon, på 50 tallet.
Pro-Plan AS fikk jobben etter anbudskonkurranse og startet i juli med stillasbygging. Mange har nok lagt merke til arbeidet som har vært utført oppe på Venn. Stillaset ruvet høyt med sine 32 meter over bakken.
I slutten av august startet restaureringen og håndverkere med spesial kompetanse på verneverdige bygg fikk da god tilgang til hele tårnet utvendig. Her kunne man ikke ha høydeskrekk. Like viktig som lokal håndverkstradisjon er også treverket som skulle skiftes ut viktig at den er «genetisk» lokal. Dermed ble det anskaffet malmet furu fra nærliggende områder med samme klimatiske og genetiske forhold som der restaureringen skulle utføres.
Underveis i prosjektet fikk vi besøk av riksantikvaren som kom på befaring. 2 ansatte fra etaten var med en hel dag i prosjektet, både ute i tårnet og fikk en gjennomgang av hele prosessen sammen med Mons Opland daglig leder i Pro.Plan. Det har gjennom hele restaureringsarbeidet vært tett dialog med riksantikvaren.
I månedsskiftet september/oktober var det klart for tjærebreing. Her ble det brukt mile-brent tjære med noe utkoking, dette for å få den tykkere slik at den dekket godt. På andre og tredje strøket ble det tilsatt kull for å armere tjæra samt som fargepigment for å unngå solpåvirkning.
I prosjektet deltok 2 tømrere med kompetanse fra hver sin generasjon, og kunnskapsformidling i tradisjonshåndverket ble viktig å ta med seg videre i deres erfaringsgrunnlag.
Prosjektet er blitt finansiert gjennom ekstraordinære midler fra statsbudsjettet, Skaun kommune og noe gjennom vedlikeholdsbudsjettet til Skaun kirkelige fellesråd.
Torgeir Sørhaug
Kirkeverge
Alle bilder Torgeir Sørhaug