Kirkegårdene i Stjørdal er i stadig utvikling. De blir stadig større, og nye arealer tas i bruk. Gamle graver brukes på nytt, enten som et familiegravsted i aktivt bruk, eller de blir slettet og tatt i bruk av andre etter at frednings- og festetida er over.
Under arbeidet med sikring av gravmonument på kirkegårdene har det blitt registrert et stort antall eierløse steiner som ikke er sikra. Disse skal enten fjernes eller sikres på Fellesrådets bekostning. Hva skal fjernes, og hva skal sikres og få stå? Noe av dette er allerede fjernet.
I takt med denne utviklinga endrer kirkegården utseende og preg. Gamle gravminner blir erstattet med nye. Slik er det, og slik må det være, det gjenspeiler en kirkegård i bruk. Kulturmyndighetene har satt opp krav til hva som skal gjøres av vernetiltak på kirkegårdene.
Det skal foretas en vurdering av alle gravminner over 60 år med tanke på vern. Dersom Fellesrådet ikke gjør dette selv, skal fylkeskommunen gjøre det. Bakgrunnen og drivkraften for dette arbeidet er at Fellesrådet ønsker en helhetlig og grundig gjennomtenkt vurdering av kirkegårdene:
Hva skal vi ta vare på?
Hvorfor skal vi ta vare på?
Hva sier loven?
Hva ønsker vi?
Med en slik helhetlig gjennomgang skaffer vi oss en oversikt over hver enkelt kirkegård, og vi får en gjennomtenkt og begrunnet plan for vernearbeidet. Målet er at den skal være et nyttig arbeidsredskap i den praktiske gjennomføringen av daglig kirkegårdsdrift.
De forskjellige soknene er Stjørdal, Skatval, Hegra og Lånke. Disse var egne kommuner frem til 1 januar 1962.
I Hegra sokn er det gravplasser i Hegra, Okkelberg og Flora. I Lånke sokn er det gravplasser i Lånke og Elvran. Skatval og Stjørdal har en kirkegård hver. De 7 kirkegårdene er velstelt og i god stand.
Arbeidsgruppa har vurdert alle gravplasser på de 7 gravstedene. Det utvalget som er gjort er registrert i registreringsskjema med bilde.
Gruppa foreslår at et visst antall gravminner vernes, ut fra et sett kriterier knytte til historiske, kulturelle og materielle verdier. Realisering av verneplan og -målene krever en aktiv kirkegårdsforvaltning.
Både Fellesrådet og festerne har sammenfallende interesse i en moderne kirkegårdsdrift som ivaretar tradisjoner og kulturminner, samt videreutvikler et levende gravplassmiljø.
Bildene i registreringsskjemaene er tatt av Ingebrigt Sandblost, som tok den fysiske runden på kirkegårdene sammen med Rolf Stavrum. Vi har hatt et samarbeid med riksantikvaren og driftsleder Johan Hofstad.
Verneplanene er i PDF-format. Du kan laste ned når du har åpnet pdf-filen.
Verneplan for Hegra kirkegård.
Verneplan for Floren kirkegård.
Verneplan for Elvran kirkegård.
Verneplan for Skatval kirkegård.
Verneplan for Værnes kirkegård.
Verneplan for Okkelberg kirkegård.