I Malvik og Hommelvik laget konfirmantene utfordringer (“challenge”) som skulle gjennomføres når et innsamlingsbeløp var passert.
- En av konfirmantene lovte å ta på seg speedo-badebukse for å gå i butikken, hvis nok penger kom inn. Andre klippet håret i Ronaldo-sveis eller farget håret når tilstrekkelig var innsamlet, forteller Bente Hjertenæs, regionkoordinator i Kirkens Nødhjelp Midt-Norge.
Sosiale sammenkomster er også en aktivitet flere av menighetene i Nidaros har tatt i bruk for å samle inn penger til årets fasteaksjon. I Vikna menighet er det arrangert aksjonskafé. I Orkdal er det holdt diskotek for de yngre, og kafé med underholdning.
Nidelven på topp så langt
Pr. 5. april 2022 har Nidaros bispedømme samlet inn totalt 816.302-, kr i forbindelse med fasteaksjonen. Det vil si at trønderne har gitt rent vann til 3265 personer.
Det er Nidelven sokn som ligger øverst på lista blant de trønderske menighetene. Hjertenæs sier at hun er spent på hvordan det vil gå i år, og hvor mye folk vil gi. Svaret på dette kommer vi nok ikke til å få før litt over påske.
Les mer om innsamlingsresultatene i Trøndelag her.
Fasteaksjonen er et samarbeid mellom Kirkens Nødhjelp og Den norske kirkes menigheter. Årets fasteaksjon har fått tittelen “Håp i en dråpe”, og pengene som blir samlet inn går til hele Kirkens Nødhjelp sitt arbeid.
- Det betyr at vi ikke øremerker disse pengene til noe spesielt, men bruker de der vi ser det trengs aller mest, sier Hjertenæs. Hun forklarer at denne friheten gjorde at organisasjonen allerede på dag én kunne sende 1 million penger direkte til krigen i Ukraina for å bistå med krisehjelp.
Fokus på Malawi
Fokuslandet for årets innsamling er Malawi. Landet ble rammet av en flom tidligere i år, og på grunn av at pengene kan brukes der det trengs mest, kunne organisasjonen sende 1,3 millioner direkte inn med en gang for å bistå.
Etter to år med flere begrensninger, hvor det ikke var mulig å gå fra dør til dør virker årets fasteaksjon lovende for nidaros bispedømme. Aksjonen er nå på plass igjen med full styrke og i tillegg til bøsseaksjon er det også lagt opp for en digital aksjon.
- Fastetida er en tid for å løfte blikket å se hva en kan gjøre for sine medmennesker”. Å vite at en har vært med å bidratt til at noen andre skal få det bedre er godt for mennesket. De innsamlede pengene utløser også mye andre penger fra bl.a staten og store internasjonale organisasjoner. Når de ser at vi gjør et arbeid og at vi har en egenkapital, er de mer villige til å gi sin støtte forteller Hjertenæs.
Denne artikkelen er skrevet av Kristin Vik Bjørkøy. Hun er elev ved KVT, og har sin elevaksjonsdag ved Nidaros bispedømmes kontor.