- Dette er i tråd med Kirkemøtets ønske, sier direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen. Han er glad for at regjeringen har fulgt anmodningen fra Kirkemøtet.
Kulturminister Thorhild Widvey sendte 2. september 2014 forslag om endringer i kirkeordningen ut på bred høring. Innen 1. november 2014 bes 1800 høringsinstanser om tilbakemelding. Alle menighetsrådene og kirkelige fellesråd i Den norske kirke er blant høringsinstansene.
Kirkemøtet ba i 2013 om at prestetjenesten, Kirkerådet og bispedømmerådene blir rettslig skilt fra staten og at det dannes et nasjonalt rettssubjekt for Den norske kirke. Dette følges nå opp av regjeringen.
- Den norske kirke har lenge jobbet for et tydeligere skille mellom staten og Den norske kirke. I et pluralistisk samfunn er det riktig at staten ikke holder seg med en offisiell religion. Og det ryddig og nødvendig at staten ikke styrer kirken, sier direktør Johnsen.
Grunnlovsendringene i 2012 endret relasjonen mellom staten og kirken. Siden da har ikke staten hatt en offisiell religion og det statlige kirkestyret ble avviklet. Regjeringens høringsnotat skisserer hvordan dette skal følges opp.
- Vi er glade for at statsråden presiserer at de foreslåtte endringene ikke innebærer at kirkens karakter av å være folkekirke svekkes, understreker Jens-Petter Johnsen, og minner om at kirken står midt oppe i en stor reform:
- De prinsipielle endringene er store, men verken kirkens medlemmer eller dens ansatte skal oppleve at kirken blir en helt annen. Den norske kirke skal fortsette å være der for alle som søker den. Og de ansatte som skal få ny arbeidsgiver, skal ivaretas på en god måte, understreker han.
- Vi har en stor jobb foran oss med å forberede overtakelsen av 1600 arbeidstakere. Kirken får en rekke nye ansvarsområder og funksjoner. Dette skal gjøres på en forsvarlig måte. Vårt mål er at virksomhetsoverdragelsen skal skje i 2017, men det forutsetter at vi settes i stand til å gjøre jobben, sier Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen.