I sommer var mer enn 7000 mennesker engasjert i klimapilegrimsvandringer over hele landet. Til sammen ble mer enn 57.000 km tilbakelagt for en mer rettferdig klimapolitikk. Meldingen fra klimapilegrimene er klar: Norge må kutte mer av sine egne utslipp og finansiere mer av tiltak i fattige land.
Klima og miljøminister Tine Sundtoft var selv med på en av vandringene under Arendalsuka.
- Det regjeringen legger opp til i årets statsbudsjett bærer ikke bud om de drastiske kuttene i klimagassutslipp og omleggingen av samfunnet i Norge som kreves for å ta vår del av ansvaret for klimaendringene, sier Wirgenes.
Han mener vi står foran et veiskille.
- Det er en nedtrapping av oljeavhengigheten og satsing på nye, grønne klimajobber og bærekraftige næringer som etterlyses. Det grønne skiftet som alle politikere snakket så mye om i valgkampen ser vi altfor lite av i årets statsbudsjett. Klimautfordringene må besvares i alle samfunnssektorer, og ikke bare i et eget klimabudsjett.
Klimaendringene rammer allerede. Det er ikke bare fattige som rammes, men de fattigste har minst mulighet til å beskytte seg. Klimatilpasning er nødvendig, men det koster. Her har også Norge et ansvar for å bidra. Det er lovet 850 milliarder per år fra 2020 til klimatilpasningstiltak i utviklingsland. Kun 50 av disse er kommet på bordet.
- Her må Norge bidra med langt mer enn de 400 millionene de har lovet så langt, oppfordrer Wirgenes.