De om lag 150 deltakerne fikk høre vitnesbyrd om forfølgelse og martyrdom fra trossøsken i Midtøsten, Afrika og Asia og snakket om hvordan kirker og kristne i trygge områder kan vise solidaritet med og yte konkret hjelp til alle som forfølges på grunn av sin tro og overbevisning.
Tema for møtet, som var et samarbeid mellom Global Christian Forum, Vatikanet, Den evangeliske verdensallianse, Pinsevennenes globale fellesskap og Kirkens verdensråd, var Discrimination, Persecution, Martyrdom: Following Christ today.
Om lag halvparten av deltakerne kom fra land hvor forfølgelse av kristne er en realitet, og flere av de inviterte var ikke i stand til å komme til Albania på grunn av en kritisk situasjon i hjemlandet.
- Vitnesbyrd om krenkelser, kidnapping og drap gjør dypt inntrykk, sier Berit Hagen Agøy (bilde), som representerte Den norske kirke på møtet. Hun er generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.
- Møtet var et sterkt uttrykk for at hele Kristi kirke lider når noen av våre trossøsken utsettes for grusomheter. Samtidig er det veldig oppmuntrende at den verdensvide kirke når står mer samlet og i fellesskap vil styrke arbeidet for trosfrihet, sier hun.
Kardinal Kurt Koch fra Vatikanet overbrakte en hilsen fra Pave Francis som pekte på hvordan martyrene i ulike deler av verden og fra ulike kirketradisjoner, synliggjør at vi tilhører samme Kristi kropp.
- Den romersk katolske kirke viser en gledelig vilje og åpenhet til å forsterke det økumeniske samarbeidet, mener Berit Hagen Agøy. Hun trekker fram det oppmuntrende i at ledelsen for verdensorganisasjonene for pinsevenner og evangelikale nå ønsker et nærmere samarbeid både med katolikker og med de ortodokse og protestantiske medlemskirkene i Kirkens verdensråd.
- Det er interessant å legge merke til hvordan alle disse kirketradisjonene nå mye større grad enn tidligere bruker samme språk når de omtaler kristenforfølgelse, sier hun.
Møtet advarte mot å generalisere kristenforfølgelse og understreket at vi trenger mer kunnskap om årsakene til diskrimineringen og at situasjonen i hvert enkelt land eller område er unik.
- Ifølge Bibelen og Jesus ord er forfølgelse noe vi må forvente som hans etterfølgere, men dette må ikke føre til aksept av krenkelser. Teologisk refleksjon om etterfølgelse og dyp respekt for martyrene må gå sammen med konkret menneskerettighetsarbeid og arbeid med å holde myndigheter ansvarlige. Ingen skal finne seg i å bli krenket eller trakassert på grunn av sin overbevisning, utdyper Hagen Agøy.
I den offisielle uttalelsen fra møtet i Tirana kom kirkelederne med selvkritikk og bad om tilgivelse for at også kristne har bidratt til å diskriminere andre kristne og for å krenke rettighetene til medmennesker med annen tro og livssyn.
- Det var bred enighet om at vi som kirker må arbeide for alles rettigheter, samtidig som vi har en særlig solidaritet med kristne. Begge deler er helt nødvendig. Kirkelederne, ikke minst de som selv kom fra land dominert av muslimsk befolkning, understreket at kirkene må samarbeide med moderate muslimer i kampen for trosfrihet, sier Berit Hagen Agøy.
Hun understreker at religionsfrihetskampen ikke er en kamp mellom kristne og muslimer, men mellom dem som respekterer enkeltmenneskets verdighet, trosfrihet og religiøst mangfold – og dem som er villige til å undertrykke andre mennesker for selv å oppnå makt.
Her er sluttdokumentet fra møtet i Tirana 1.-5. november (klikk på bildet for pdf - engelsk)