Arrangementet var en del av det internasjonale initiativet Global Climate March. Over 2000 markeringer i 150 land fant sted denne helgen for å vise folkelig engasjement i forkant av COP21 i Paris. FNs klimatoppmøte pågår i Paris fra 30. november til 11. desember. Målet for Paris-møtet er å vedta en ny, juridisk bindende klimaavtale, som skal tre i kraft i 2020.
I Norge var det i helgen klimamarsjer 18 steder, fra Hammerfest til Kristiansand. Se oversikt på Facebook eller på nettsiden til Klimavalgalliansen
Parolene i den store klimamarkeringen Oslo var:
1. Norge må bidra - kutt norske utslipp!
2. Klimaendringer sender folk på flukt – vi vil ha klimarettferdighet!
3. Grip muligheten – grønne jobber nå!
På Eidsvolls plass foran Stortinget var Knut Nærum konferansier og det var appeller ved blant andre Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien, utenriksminister Børge Brende og Trine Lise Sundnes fra Handel og kontor.
I sin appell sa Helga Haugland Byfuglien blant annet:
- Vi vet at klimaendringene truer Skaperverket og menneskeheten. Vi vet at klimaendringene rammer de fattige i verden hardest. Vi vet at det merkes allerede. Det kan ikke fortsette – det er urettferdig.
Kirken står sammen med den brede klimavalgalliansen om å kreve at Norge må:
- arbeide for en ambisiøs, bindende og rettferdig klimaavtale som tar hensyn til historisk byrdefordeling og økonomisk kapasitet.
- arbeide for at menneskerettighetsperspektivet blir innlemmet i selve avtaleteksten.
I sin appell henvendte Haugland Byfuglien seg til Norges forhandlere i Paris:
- Ord er ikke nok. Vi har snakket om grønn omstilling i en årrekke. Klimaendringene er fysiske og lar seg ikke løse med retorikk. Vi trenger politiske grep som skaper endring, sa hun, og la til:
- Fagbevegelse, miljøvernorganisasjoner, trossamfunn og ulike religioner står sammen for å vise at vi stiller oss bak krav om endring:
Verden trenger mindre utslipp nå!
For de fattige!
For fremtiden!
For skaperverket!
Samtidig med klimamarsjen i Oslo ble 1.780.528 underskrifter overlevert til FNs klimasjef, Christianne Figueres i Paris. Pilegrimer har kommet fra hele verden til den franske hovedstaden, og har til sammen vandret mer enn 7 ganger rundt jordkloden.
- Se nyheter og foto fra kirkelige organisasjoner under klimatoppmøtet i Paris her
- Se også nettsiden http://cop21religions.org/en/ der du finner informasjon fra religiøse grupperinger som engasjerer seg under COP21 i Paris.