Mellomkirkelig råd, Den norske kirkes utenriksorgan, uttalte seg fredag 6. mars om den humanitære krisen som utspiller seg i Middelhavet. Stadig flere krigsflyktninger fra konfliktrammede land i Midtøsten og Afrika risikerer livet i forsøk på å krysse havet.
- Norge har en lang tradisjon for å bidra når det trengs som mest. For å ha legitimitet i arbeidet med å yte humanitær bistand til konfliktområdene hvor flyktningene opprinnelig kommer fra, må Norge også bidra sterkere for å løse den akutte krisen i Middelhavet slik at redningsaksjonene ikke overlates til eksempelvis Italia og Hellas alene, oppfordrer Pettersen.
EU står i en krevende situasjon og har svart med å gjøre det vanskeligere å ta seg lovlig inn i Schengenområdet. EUs grensegjerder bygges ut og vaktholdet skjerpes. Dette tvinger ofte flere i hendene på menneskesmuglere, som stadig finner nye veier til Europa og nye metoder for å utnytte desperate flyktninger som prøver å unnslippe krig og konflikt.
Lederen for Mellomkirkelig råd mener også at norske myndigheter bør vurdere mer proaktive tiltak enn kun å tilby økonomisk støtte.
- Norske myndigheter må arbeide for økt bosetting av flyktninger, at det blir blitt flere familiegjenforeningsmuligheter og at visumkravet blir opphevet for syriske flyktninger. Det bør også vurderes om humanitære visum bør innføres, sier Pettersen som etterlyser klar politisk vilje til å gjennomføre tiltak som setter menneskeverd og rettighetene til flyktningene først.
- Norge må arbeide for at menneskerettighetene til båtflyktningene blir bedre ivaretatt, sier Pettersen.