Gud har skapt jorda og alt det som fyller den. Vi har fått ansvar for at skaperverket forvaltes slik at jorda også i framtida kan være et godt hjem for mennesker og et mangfold av levende arter.
Naturen er i utstrakt grad blitt en handelsvare som de rikeste kontrollerer: Landarealer, mineraler, vann, frukt, grønnsaker, trær, fisker og alle slags dyr. Handelen kjenner ingen grenser, og den har skapt store miljøutfordringer.
- I mange samfunn er det skrikende mangel på rent drikkevann, mens vannressurser selges eller leies ut til kapitalsterke landeiere.
- Mennesker drives bort fra sine bosteder fordi ressursgrunnlaget ikke lenger gjør det mulig å overleve der. Andres jakt på fortjeneste skaper endringer i klima og ressurstilgang.
- Klimaet forandres raskt, økosystemene trues, artsmangfoldet minker, jord og vann forurenses.
Kirker verden over har gjenoppdaget betydningen av troen på Gud som skaperen av himmelen og jorda. I Jesus Kristus er Gud kommet oss nær og blitt en del av det skaperverket som han opprettholder ved sin livgivende Ånd.
Vi mennesker eier ikke jorda og alt den rommer, men er selv en del av skaperverket. Vi er ikke naturens herskere, men Guds skapninger som har fått i oppdrag å ta vare på skaperverket.
Vi trenger en dyptgående reformasjon i holdning og handling. Derfor vil kirkene markere 500 år med reformasjon med å understreke: Skaperverket er ikke til salgs.