- Noe av det som har gjort mest inntrykk på meg er historiene om at kirkene var fulle søndagen etter massakrene. Lokalsamfunnet, kristne og muslimer sto sammen, alle stilte opp for å hjelpe ofrene i den tunge tida etter terrorangrepene. Vi har møtt trossøsken som har vist oss mange håpstegn, forteller preses Helga Haugland Byfuglien rett etter hjemkomst.
Mange minoriteter
Pakistan er blant de landene i verden hvor religiøse minoriteter har det vanskeligst. Kristne, hinduer, sikher og andre ikke-muslimske grupper utgjør kun om lag fem prosent av befolkningen. De utsettes for diskriminering i lovverket, forskjellsbehandling i arbeidsliv og sosial trakassering. Taliban og andre ekstreme muslimske grupper har de senere årene stått bak mange brutale terrorangrep blant annet mot kirker. Mange har mistet livet. I dag er kirkene pålagt å stille med væpnede vakter når menigheten samles til gudstjenester.
- Det er tankevekkende å oppleve hvor stor pris det ble satt på at ledelsen i Den norske kirke besøkte Church of Pakistan og uttrykte vår medfølelse og solidaritet, sier generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy.
Angrep på kirker
De to norske kirkelederne besøkte flere menigheter som har vært utsatt for selvmordsangrep, blant annet All Saints Church i Peshawar. Her mistet 127 mennesker mistet livet og over 250 ble såret i et selvmordsangrep 22. september 2013. De var også i Youhanabad hvor to kirker samtidig ble angrepet av Taliban i 2015. Begge steder møtte den norske delegasjonen mennesker som mistet noen av sine kjæreste og som selv ble skadet. Sammen med dem feiret de gudstjeneste og bad om Guds omsorg. Biskop Byfuglien forkynte Guds nåde midt i fortvilelsen og understreket at vi tilhører den samme kirke, vi er lemmer på Kristi legeme, og når et lem lider, lider de andre med. Besøket var et uttrykk for at Den norske kirke har ansvar for å støtte utsatte kristne trossøsken.
Men det er ikke bare kristne som utsettes for vold og terror i Pakistan, de aller fleste som mister livet i selvmordsangrep er muslimer. For å understreke solidariteten med alle terrorofre, besøkte Byfuglien og Hagen Agøy også Army Public School i Peshawar. Her ble 132 skolebarn brutalt ble massakrert i 2014.
- For oss har det vært viktig å overbringe kondolanser og omtanke på vegne av Den norske kirke både til kristne, muslimer og andre som har vært utsatt for terroristenes forakt for menneskeliv. Vi har møtt kristne, muslimer, sikher og hinduer og snakket om hvordan vi sammen kan bidra i kampen mot vold og ekstremisme som er motivert av forskrudde religiøse oppfatninger, forteller Hagen Agøy.
Godt samarbeid
Mellomkirkelig råd har i en årrekke fulgt utviklingen i Pakistan gjennom interreligiøst samarbeid, Det norske menneskerettighetsfonds støtte til menneskerettighetsforkjempere i Pakistan og gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid.
- Dette er en viktig del vårt menneskerettighetsarbeid, knyttet til trosfrihet og støtte til religiøse minoriteter. Besøket til Church of Pakistan var en inspirasjonskilde og påminnelse om styrken i det økumeniske fellesskapet, avslutter generalsekretæren.
Solidaritet med kristne i Pakistan
Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien og Mellomkirkelig råds generalsekretær Berit Hagen Agøy har nylig kommet hjem fra ei ukes opphold i Pakistan. Å vise sin støtte til kristne i landet, var et av hovedmålene for turen.